Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Na jihovýchod dorazily silné bouřky

Aktuality

Dnešní počasí poznamená zvlněná studená fronta, která přinese zvětšenou oblačnost a srážky. Ty se v podobě přeháněk nebo občasného deště objeví v průběhu dne postupně na většině území. Ojediněle se přidají i bouřky, četnější budou na východě republiky, zejména během pozdního odpoledne a večera, kdy se objeví místy. Na jihovýchodě Moravy mohou být i silné s přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru kolem 80 km/h. Panuje zde totiž velmi výrazný střih větru, který vytvoří výraznou dynamickou podporu pro tvorbu bouřek. V takovém prostředí nelze vyloučit ani vznik supercel i s kroupami. K večeru začnou od západu srážky ustávat a oblaků bude ubývat.

Dnešek přinese i poměrně velké rozdíly teplot napříč Českem. Maxima většinou vyšplhají na 24 °C až 29 °C, ale na západě Čech je čekejme jen kolem 23 °C. Naproti tomu na Moravě a ve Slezsku zaznamenáme místy tropické třicítky. Nejtepleji by mělo být na jihu a jihovýchodě Moravy, kde nejvyšší denní teploty vyšplhají až na 32 °C.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

19:30
Bouřky se postupně přesouvají na východ Moravy a do Slezska. Od západu srážky ustávají. V noci již další bouřky nehrozí a zítra už bude počasí klidné.

17:34
Velmi silná bouřka se vyskytuje v Rakousku. Svým okrajem může večer (kolem 19. hodiny) zasáhnout i oblast, kde se na konci června vyskytlo tornádo. Doprovodit ji zde mohou silné nárazy větru kolem 80 km/h a přívalové srážky.

17:04
Stanice Dobrá Voda na Vysočině hlásí za hodinu úhrn téměř 50 mm srážek.

17:00
Na Moravě jsou hlášeny i supercely. Výrazná je aktuálně západně od Brna. Takto supercela vypadala u Hostákova na Třebíčsku - fotografie. Doprovází ji kroupy o velikosti kolem 2 cm, přívalové srážky a silné nárazy větru. Na jihovýchodě území se budou silné bouřky vyskytovat i v příštích hodinách.

11:00
Večer modely počítají, že jihovýchod Moravy zasáhnou i silné bouřky. ‼ Panuje zde totiž velmi výrazný střih větru, který vytvoří výraznou dynamickou podporu. V takovém prostředí nelze vyloučit ani vznik supercel.