Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Také dnes se objeví silné bouřky, hlavně odpoledne a večer

Aktuality

Zvlněná studená fronta bude i dnes ovlivňovat počasí v Česku a přinese další vlnu přeháněk a potenciálně silných bouřek. První bouřky se začnou tvořit zřejmě už kolem poledne na horách, během odpoledne a hlavně večera by se pak objeví na dalších místech. Ojediněle půjde o silné, výjimečně až velmi silné bouřky. Větší pravděpodobnost jejich výskytu je ve východní polovině Česka, ale můžou se objevit i na ostatním území. V těchto silných bouřkách počítejme s možností výskytu krup, nárazů větru kolem 70 km/h, a hlavně přívalovými srážkami s úhrny 30 až 50 mm. Přívalový déšť pak v nasycených povodích může vést k rychlým vzestupům hladin menších toků. Bouřky zasáhnou podobné oblasti jako včera, kde v již nasycených povodích po včerejších bouřkách hrozí větší komplikace po přívalových srážkách. Během noci na zítřek budou bouřky od jihozápadu ustávat.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

22:35
Z Rakouska se do Česka postupně dostává poslední vlna silných bouřek. V Rakousku jsou i velmi silné, ale s příchodem do Česka budou slábnout. I tak mohou působit škody v podobě popadaných stromů a vytopených míst. Zasáhnou stejná místa jako včerejší noční bouřky. Povodí jsou zde tak již velmi nasycená.

19:50
Velmi silné bouřky i s kroupami se vyskytují v Rakousku nedaleko českých hranic. Postupně se dostanou i na Moravu. Radar

19:10
Bouřková činnost bude pokračovat i večer a v první polovině noci. V té druhé začne slábnout. Energie v atmosféře je stále ještě dostatek pro tvorbu nových bouřkových buněk prakticky kdekoliv na našem území.

18:30
V Děčíně při silné bouřce spadlo 44 mm srážek (meteostanice Děčín). Také v bouřce nedaleko Kolína spadlo 40 mm (meteostanice Konárovice). V oblastech navíc stále prší.

16:40
Několik silných bouřek je hlášeno na východě Čech. Postupují jen pomalu a přinášejí přívalové srážky. Klidno je naopak na západě Čech, kde ani nepanují podmínky pro tvorbu silných bouřek. Na Moravu a Slezsko dorazí bouřky večer a v noci.

15:15
Bouřek postupně přibývá a vytvářejí větší systémy. Nejsilnější bouřky jsou aktuálně v okolí Horažďovic na pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje. Na celém území je dnes hlášeno dusno (kombinace vlhkého a teplého vzduchu). Hlavně v Polabí měří až 30 °C při vlhkosti 50 %. Meteostanice

13:28
Dle očekávání se bouřky a přeháňky tvoří na různých místech (chaoticky), častěji na horách. Postupně jich bude přibývat. Později se ve východní polovině území spojí i do rozsáhlejšího bouřkového systému. Radar

12:24
Včerejší bouřky působily škody hlavně v podobě zaplavených míst a popadaných stromů. Například v Jihomoravském kraji hasiči zaznamenali přes 100 výjezdů.

11:29
První slabá bouřka vznikla na Šumavě. Postupuje dále k severu, ale bude spíše slábnout. Silnější bouřky budou vznikat odpoledne a večer. Večer a v noci na zítřek přes východní polovinu území přejde i rozsáhlejší bouřkový systém. Právě ve východní polovině území panují nejlepší podmínky pro vznik silných bouřek, které způsobí škody. Naopak na západě Čech jsou nejslabší.