Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Mimořádně silné bouřky zasáhly Česko, na jihu Moravy udeřilo tornádo

Aktuality

Po bouřlivé noci se počasí během dne opět přechodně uklidní a dočkáme se většinou oblačného až polojasného nebe. Později odpoledne a hlavně večer se ale situace bude měnit. Postupně začne přibývat oblačnosti a dorazí další vlna přeháněk a potenciálně velmi silných bouřek. Ty mohou být vůbec nejsilnější v tomto týdnu. Vyskytnout se v nich může přívalový déšť s úhrny 30 až 50 milimetrů, kroupy a i silný vítr s nárazy přes 80 km/h. Přesná lokalizace výskytu silných bouřek je opět obtížná, ty nejintenzivnější se očekávají večer na jihu a východě území (zde budou nejvyšší hodnoty CAPE). Mohutný bouřkový systém zřejmě přejde přes jih Čech, Vysočinu, východ Čech, Moravu a Slezsko. Zde nelze při bouřkách vyloučit i nárazy přes 90 km/h a značné škody. Naopak na severu Čech se silné bouřky příliš nečekají. K ránu budou bouřky od jihozápadu ustávat. Půjde o poslední velmi silné bouřky tohoto týdne. V dalších dnech se bouřky objeví jen ojediněle a nebudou tak intenzivní.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

23:07
V Evropě se v posledních 20 letech nejtragičtější tornáda vyskytla v Polsku v roce 2008. Tehdy si za dva dny tornáda vyžádala 4 oběti. Bohužel tornádo na jihu Moravy se zařadí na poměrně krátký seznam tornád, které mají oběti na životech, což nyní potvrzují média. Seznam silných tornád v Evropě

22:52
V Česku se dnes zřejmě vyskytla dvě tornáda! Stebno na Rakovnicku dle ESWD zasáhlo odpoledne také tornádo. Škody z místa tomu odpovídají, ale pro přesné potvrzení musí proběhnout detailní šetření. V každém případě bylo slabší než na jihu Moravy.

22:45
Na jihu Čech se opět vyskytují bouřky. Zasahují navíc oblasti, které jsou velmi nasycené po bouřkách v noci na dnešek. Hrozí zde tak lokální povodně.

22:42
Na jih Moravy míří pomoc z celého Česka.

22:25
O tornádu na Moravě informují i zahraniční servery a národní meteorologické ústavy. Nejen v rámci Česka, ale i celé Evropy jde o mimořádně silné tornádo. Aktuální odhady hovoří o síle F3 nebo F4. Přesněji to půjde rozhodnout až po detailním průzkumu terénu. Rychlost větru při tornádu F3 přesahuje 219 km/h, při F4 je to 267 km/h. Rychlost větru se odhaduje podle škod a následně se tornádo kvalifikuje. Maximální intenzita tornáda je F5, při kterém jsou budovy zcela smeteny z povrchu.

22:02
Na jihu Moravy je zastavena železniční doprava. Silnice jsou často nesjízdné nebo uzavřené. Vláda v oblasti zvažuje i nasazení armády. Na Moravě a ve Slezsku jsou stále silné bouřky. Další se vyskytují na jihu Čech. Tam navíc postupují i další z Rakouska. Radar

21:40
Mimořádně silné tornádo zachytila celá řada lidí. Zde uvedené video ukazuje, jak tornádo během pár sekund vyvrátilo desítky vzrostlých stromů.


21:30
Tornádo zřejmě na jihu Moravy zasáhlo celou řadu obcí. Do některých se hasiči ještě ani nedostali. V některých obcích vůbec nefunguje mobilní signál. Řada domů, drátů i vysílačů je srovnána se zemí. Celá infrastruktura je na jihu Moravy těžce poškozená.

21:20
Nejsilnější zaznamenané tornádo na našem území je z 9. června 2004 v Litovli. Tehdy mělo intenzitu F3. To současné podle prvních odhadů mělo podobnou intenzitu. Přesně bude ovšem tornádo vyhodnoceno až v následujících týdnech. Takto silná tornáda jsou přitom v Evropě mimořádná.

21:10
Aktuálně jsou hlášeny nejsilnější bouřky ve Zlínském kraji. I v Jihomoravském kraji vznikají ovšem další bouřková jádra. Velmi silné bouřky u nás setrvají i v noci. Celkový rozsah škod bude zřejmě zcela mimořádný a odstraňování následků velmi dlouhé. Současná vlna bouřek se zařadí mezi nejhorší v historii Česka.

21:09
Hasiči v Jihomoravském kraji vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, zřizují krizový štáb a budou potřebovat pomoc z dalších krajů. Polovina obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty srovnaná se zemí, obcí prošlo tornádo. Automobily mrštilo proti domům, místní kostel je bez střechy. Události Brno

20:53
V obci Lužice tornádo zanechalo katastrofické škody (viz video).

20:39
Lidé na Moravě a ve Slezsku by vůbec neměli vycházet. Hasiči v Jihomoravském kraji evidují zraněné a situaci označují za extrémně vážnou.

20:34
Operační středisko jihomoravských hasičů čelí extrémnímu náporu tísňových volání kvůli počasí. V kraji navíc bouřky nadále pokračují. Dálnice D2 v okolí Břeclavi je nesjízdná kvůli spadlým drátům elektrického vedení.

20:14
Lidé z obcí v okolí Břeclavi hlásí rozsáhlé škody po tornádu. Sdílejí fotky zničených budov, poházených aut a vytrhaných stromů. Přesný rozsah události je ovšem ještě stále neznámý. Půjde o jedno z nejsilnějších tornád na našem území.

20:00
Informace o tornádu v okolí Břeclavi a Hodonína potvrzují další lidé. Naposledy se u nás tornádo přitom vyskytlo v roce 2018. Přesně půjde tornádo potvrdit až podle škod (bez prokazatelných škod se hovoří spíše o trombě).

19:57
V Břeclavi lidé aktuálně reportují tornádo / trombu. Jde o právě probíhající jev, takže zatím nejsou informace o škodách. V každém případě se na jihu Moravy vyskytují extrémně silné bouřky s četnými kroupami.

19:50
Bouřky na jihu Moravy často doprovází kroupy. Mohou poničit tamní úrodu. Radar

19:10
Bouřek v Česku dále přibývá. Bouřlivý bude nejen večer, ale i noc na zítřek. Bouřky začnou v Česku ustávat až ráno.

18:40
Ve Valašském Meziříčí zaznamenali i kroupu o velikosti 5 cm, viz diskuse.

18:09
Velmi silné bouřky vstupují z Rakouska na Vysočinu a jih Moravy. Hlášeny jsou v nich kroupy. Některá jádra jsou supercely (viz fotografie z Třebíče).

17:40
Na Vysočině jsou před příchodem bouřek pozorována oblaka mammatus (viz fotografie). Svědčí o výrazné dynamice v atmosféře.

17:30
Na jihu Polska (v regionu Malopolské vojvodství) se dnes pravděpodobně vyskytlo i tornádo (oficiálně zatím potvrzeno není). Z oblasti jsou také hlášeny až 8 cm veliké kroupy.

16:38
Frontální vlna leží aktuálně jižně od našeho území a v následujících hodinách se na ní budou rychle rozvíjet bouřky. Izolovaná bouřka (supercela) v Karlovarském kraji s touto frontální vlnou nesouvisí.

16:15
Velmi silné bouřky s kroupami se začínají tvořit jižně od nás v Rakousku. Zde se budou formovat do rozsáhlého systému a postupně ovlivní i naše území. Ve vzniklém systému hrozí rozsáhlé škody v důsledku silných nárazů větru, krup a přívalových srážek.

16:05
V Mariánských Lázních po bouřce tečou ulicemi proudy vody. Hasiči v Karlovarském kraji hlásí první výjezdy. Kroupové jádro se nyní přesunulo nad Toužim. Radar

15:45
Na jihu Karlovarského kraje je nutné počítat s výskytem krupobití. Postupuje tudy supercela, která produkuje kroupy o velikosti od 1 do 3 cm. Kdy se přesně rozpadne, je nejisté. Teoreticky může vydržet až do oblasti mezi Louny a Rakovníkem. Radar

15:25
Na našem území je hlášena první velmi silná bouřka. Mezi Chebem a Mariánskými Lázněmi na západě se vyskytuje supercela. Mohou ji doprovázet kroupy o velikosti 3 cm.

14:35
V Bavorsku jsou již hlášeny bouřky. Jedna z nich míří i do Karlovarského kraje. V Německu ji doprovází i kroupy o velikosti do 2 cm (dle německého radaru jde o supercelu). Radar

14:06
Ve večerních bouřkách hrozí i větší kroupy. Jak kroupy vlastně vznikají píšeme v článku: Jak vznikají v bouřkových oblacích kroupy?

13:11
Aktuálně převládá polojasno. Teploty se pohybují od 31 °C na jihovýchodě po 21 °C na severozápadě. První velmi silné bouřky začnou vznikat k večeru na jihu. Ojediněle ovšem může zabouřit i během odpoledne. Tvořit se tedy budou o poznání dříve než večera. Meteostanice

10:11
Evropský spolek Estofex zabývající se bouřkami vydal pro jih Česka varování před extrémně silnými bouřkami. Varování s takovým stupněm vydává jen zřídka. Varování platí především kvůli velikým kroupám a silným nárazům větru v očekávaných bouřkách.

10:03
Na Slovensku dnes čekají extrémně vysoké teploty. Na jihovýchodě země může být až 38 °C (v Maďarsku potom nelze vyloučit ani 40 °C). Zato v německém Sasku bude kolem 16 °C. Naše území leží na rozhraní těchto dvou vzduchových hmot. Tropických 30 °C dnes naměříme na jihovýchodě území.

9:06
Hodnoty CAPE na jihu a východě dnes přesáhnou i 2000 J/kg. Střih větru přesahuje 20 m/s. To jsou hodnoty umožňující vznik velmi silných bouřek, dokonce i supercel. Takové podmínky se u nás vyskytují jen zřídka.

8:46
Dnes večer a v noci na zítřek se očekávají vůbec nejsilnější bouřky v tomto týdnu. Zasáhnou hlavně jih a východ území. Půda je navíc v některých oblastech již velmi nasycená. To nejen zvyšuje riziko pádu stromů, ale i vznik lokálních povodní. Rozsah škod bude zřejmě v těchto bouřkách největší v tomto týdnu.



Tip: Sledujte bouřky on-line