Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Českem se ženou velmi silné bouřky s prudkými nárazy větru

Aktuality

Závěr pracovního týdne přinese zatím nejteplejší den a taky bouřkově nejvýraznější situaci od začátku roku. Do Česka dnes vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihozápadu, a v něm dnešní maxima letos poprvé ojediněle překonají tropickou třicítku. Teplý vzduch a blízkost zvlněné studené fronty, která v noci přejde přes naše území, podpoří tvorbu kupovité oblačnosti se vznikem bouřek. A ty můžou být i silné, zejména v severozápadní polovině Čech. Přinesou především silný vítr, který v nárazech může dosahovat až 100 km/h. Hrozí i výskyt velkých krup a přívalového deště s úhrny až 30 mm. Nejčastější budou bouřky večer a v první polovině noci v severní polovině Čech. Ještě silnější bouřky přitom čekají Německo, kde je i poněkud vyšší pravděpodobnost výskytu tornáda. Bouřky, i silné, a přeháňky se budou vyskytovat ještě v noci na zítřek, právě na zmíněné studené frontě. K ránu pak čekejme od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

22:35
Na západě už je klid. Bouřky se přesunuly na východ Čech a blíží se na Moravu. V bouřkách stále hrozí nárazy o síle až 100 km/h. Desítky popadaných stromů jsou hlášeny i z Prahy. V Karlově naměřili náraz 115 km/h. V Kbelích dosáhl 93 km/h.

21:45
Zatím u nás uhodilo přes 30 000 blesků podle sítě Blitzortung. Většina z nich je ovšem v oblacích. Bleskově nejaktivnější je severní polovina systému.

21:14
Na Plzeňsku mají hasiči plné ruce práce. Hlášeny jsou popadané stromy, v Plzni vítr strhl i střechu panelového domu. Značné škody jsou hlášeny i z oblasti Brd. Silné bouřky nyní postupují i na Prahu, ale tak silné jako v Plzni již nejsou.

20:27
Do Plzně bouřka přinesla velmi silné nárazy větru. Stanice Mikulka naměřila v Plzni až 126 km/h. Řada obcí je bez proudu. Takto vypadal shelf cloud na čele bouřky u Plzně: fotografie.

19:35
Do Česka vstupuje bouřkový systém s nárazy až 100 km/h, kroupami a několika vnořenými supercelami (detekují je zde německé radary). Před příchodem systému se schovejte a nezůstávejte venku. Radar.

19:08
Na letišti v Norimberku na profesionální stanici naměřili náraz větru 97 km/h. Podobný vítr se může objevit i u nás. Za hodinu zde spadlo 24 mm srážek.

19:05
Bouřky v Česku mohou způsobit i rozsáhlejší škody. Hlavně nárazy větru budou velmi silné, mohou dosáhnout i 100 km/h. Nad Bavorskem se totiž vytvořila mohutná bouřka (s několika vnořenými supercelami), která jako první zasáhne Plzeňský a Karlovarský kraj. Celkově v Německu a okolí uhodilo za posledních 90 minut přes 70 000 blesků.

18:30
Mohutná bouřka se nyní žene Bavorskem směrem na západ Čech! Aktuálně je u Norimberka. Doprovázet ji mohou nárazy až 100 km/h a kroupy i o velikosti 3 cm. Podobně nebezpečné jevy se mohou objevit také na západě Čech. Bouřka slábnout v nejbližších hodinách nebude. Její postup sledujte na radaru.

17:50
V Německu už jsou hlášena dvě tornáda! Obě se vyskytla v regionu Severní Porýní-Vestfálsko. Na videu jsou značné škody po tornádu ve městě Paderborn. Bouřky navíc zesilují a škod bude dále přibývat. V některých regionech lidé ani nemají vycházet. Bouřky z Německa míří i k nám (ne ovšem přímo ty, co již prokazatelně produkovaly tornáda).

17:20
V Německu už se začínají tvořit silné bouřky. V příštích hodinách vytvoří mohutný systém, který zasáhne i naše území. V Německu je hlášeno i několik supercel a reálně zde hrozí tornáda. Radar

16:10


15:50
Na západě Německa u hranic s Lucemburskem je detekována supercela s kroupami až 4 cm. Supercel bude v příštích hodinách v Německu přibývat. Večer se mohou objevit i u nás.

15:50
Několik stanic u nás hlásí tropických 30 °C. Ze sítě profesionálních stanic je nejtepleji v Řeži u Prahy, kde teplota vystoupila na 30,3 °C.

14:50
Lokální bouřky z tepla se aktuálně netvoří. Situace se začne měnit večer, kdy vznik bouřek začne podporovat přicházející fronta. Rychle se tak začnou tvořit bouřkové buňky. Celé území ovšem nezasáhnou. Německý model ICON DE je očekává hlavně v severní polovině Čech. Numerický model

13:20
První dvě přeháňky vznikly v Čechách. Zatím jsou jen slabé a velmi malé. Jejich rozvoj je víceméně náhodný a zatím chybí výraznější spouštěcí faktor konvekce. Večer se ovšem situace změní. Přes Německo bude přecházet mohutný bouřkový komplex spojený s frontou, který ovlivní i naše území. Nejvíce zřejmě zasáhne severní polovinu Čech. Hlavním nebezpečím budou velmi silné nárazy větru, které mohou způsobit i vážnější škody.

12:52
Několik stanic v Česku hlásí již 28 °C a teplota stále stoupá. V příštích hodinách u nás naměříme první tropický den. Při vysoké vlhkosti je dnes i výrazný pocit dusna a bio zátěž je tak vysoká.

10:12
Estofex, který se zabývá vydáváním předpovědí bouřek pro Evropu, dnes vydal nejvyšší stupeň varování (extrémní) pro centrální Německo. Hrozí zde výskyt tornád. Oblast extrémního varování končí podél Krušných hor. I na našem území v severozápadní polovině platí varování před možným vznikem supercel s tornády, ačkoliv riziko je nižší než v centrálním Německu. I tak se u nás čekají bouřky doprovázené velmi silnými nárazy větru a většími kroupami. Bouřky budou postupovat rychle a tak je riziko přívalových srážek naopak nižší.



9:30
Velmi vysoké jsou dnes hodnoty indexu kombinující CAPE a střih větru, tedy tzv. CAPE*shear. Hlavně v Ústeckém kraji dosáhne až 900 m2/s2. To jsou již velmi vysoké hodnoty. Pro srovnání při extrémně silných bouřkách i s tornádem v červnu minulého roku dosáhly až 1200 m2/s2 na jihu Moravy.

8:14
Na jihu Moravy a ve středních Čechách se dnes na nejteplejších místech objeví první tropický den. Teploty dosáhnou až na 30 °C. Při vysoké vlhkosti nás čeká také pocit dusna. Meteostanice

8:07
Již v noci na dnešek zabouřilo hlavně na jihu Plzeňského kraje. V bouřkách spadlo i kolem 15 mm srážek, ale škody nepůsobily a při postupu dále na východ se v noci rozpadly. Dnes již bude situace odlišná a bouřky budou častější a o poznání silnější. První bouřky z tepla se mohou objevit již odpoledne. Častější potom budou večer a v noci na zítřek, kdy hlavně severozápadní polovinu Čech ovlivní rozsáhlý bouřkový systém nad Německem. Právě v krajích na severu a severozápadě Čech u Německa budou bouřky nejsilnější a mohou zde působit škody.