Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Vydatné srážky, hrozí výrazné vzestupy hladin řek - sledujeme on-line

Aktuality

Počasí v Česku zůstává pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu nad střední a východní Evropou, která dnes přinese velkou oblačnost a četné srážky. Zpočátku bude pršet hlavně na jihozápadě Čech, během dne se ale srážky objeví prakticky na celém území a pršet bude místy i vydatně. Odpoledne se v severovýchodní polovině budou tvořit i bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovým deštěm, kdy může během krátké doby spadnout i kolem 40 mm. Podobně silné srážky se ovšem mohou objevit i v přeháňkách. Za 24 hodin pak čekejme srážkové úhrny ojediněle přesahující i 60 mm. V reakci na vydatné srážky hrozí vzestupy hlavně potoků a menších řek, zejména v místech, kde je půda nasycena po víkendových deštích. Hlavně v severovýchodních částech území není ojediněle vyloučeno ani dosažení 3. stupně povodňové aktivity (ohrožení). Pršet bude ještě i zítra, vydatné srážky už se ale čekají jen na severovýchodě Moravy a ve Slezsku.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

18:50 Na východě území bude vydatně pršet i v následujících dnech.

18:40 Říčka Stonávka v Moravskoslezském kraji po vydatných deštích rychle stoupá a na stanici Hradiště hlásí 2. SPA. Říčka stoupla z 65 cm na současných 214 cm. V oblasti navíc nadále prší. ČHMÚ

17:50 Přívalové srážky jsou hlášeny především z Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a okolních okresů. V těchto krajích lokálně hrozí také vznik přívalových povodní. V Moravskoslezském kraji se navíc vyskytují bouřky, které setrvávají na jednom místě. Radar

17:40 Rychnov nad Kněžnou za poslední 3 hodiny hlásí přes 100 mm srážek! Hasiči na řadě míst odčerpávají zatopená místa - viz aktuální fotografie z místního sídliště. Podobná situace je hlášena i na jiných místech. Zároveň se neustále zvyšuje riziko vzniku nebezpečné bleskové povodně v zasažených regionech. Bleskové povodně budou hrozit i v noci na zítřek.

15:50 V jihozápadní polovině území už srážky výrazně zeslábly. V severovýchodní polovině území se naopak tvoří přeháňky a bouřky, které zůstávají bez pohybu a přináší tak na jedno místo vydatné srážky. Setrvávat zde budou i v noci a mohou způsobit přívalové povodně.

10:20