Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Zatím nejteplejší den roku 2019 - sledujeme on-line

Aktuality

Do Česka dnes vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu, a to před slabou studenou frontou, která nás večer začne přecházet od severozápadu. Středa tak přinese dosud nejvyšší teploty od začátku roku - odpolední maxima čekejme nad tropickou třicítkou prakticky všude kromě hor (poloh nad 900 metry). V Čechách teploty přesáhnou i 35 °C, hlavně v západní polovině Čech není vyloučeno výjimečně přesažení 38 °C! V ohrožení je tak dosud nejvyšší červnové maximum v Česku 38,2 °C z 22. června 2000 změřené v Brně - Žabovřeskách. Teplotní rekordy pro dnešní den pak padnou na mnoha stanicích. Takto horké počasí představuje velkou zátěž pro lidský organismus - je proto vhodné upravit denní režim zvolnit, a fyzickou aktivitu provádět ráno nebo později večer. Zítra se mírně ochladí, v jižní polovině území ale teploty ještě většinou přesáhnou 30 °C.

Tip: Sledujte aktuální teploty on-line

On-line

16:41 Teploty přes 38 °C nově hlásí i stanice Kojetice a Velký Borek, obě ve Středočeském kraji. Tabulka nejteplejších míst

15:45 Profesionální meteostanice v Doksanech hlásí 38,5 °C. Absolutní rekord pro červen překonán! Článek

15:25 Oblast s teplotami nad 35 °C v Čechách se rozrůstá. Teplotní mapa

14:41 Kojetice ve Středočeském kraji hlásí 37,9 °C! Dne 20. srpna 2012 (nejteplejší den v historii měření) bylo na této stanici 39,4 °C. Data ze stanice

13:15 Máme chvíli po poledni a již 6 stanic hlásí teplotu přes 35 °C (tedy tzv. super-tropický den). V Plzni je dokonce až 36 °C.

12:12 Teploty se již začínají v nejteplejších oblastech dostávat k 35 °C. Odpoledne teploty dále porostou. Pocitová teplota se pohybuje díky poměrně vysoké vlhkosti (kolem 50 %) o 4 °C výše než teplota na teploměru.

10:10 Na přibližně 20 stanicích (10 %) už teplota překročila 30 °C. Teploty přitom ještě výrazně porostou. Včera v tuto dobu bylo o přibližně 3 °C chladněji. Tabulka nejteplejších míst

9:00 V Praze se dnes očekává 36 °C. V minulém roce se zde na 36 °C teplota dostala jen jednou, a to 9. srpna. Pro červen jsou takové hodnoty extrémní a v historii se vyskytly jen zcela výjimečně. Hrozí dnes dokonce překonání absolutního maxima pro červen, které má 38,2 °C (z Brna z roku 2000). Červen je statisticky nejchladnějším letním měsícem, letos je ovšem extrémně teplý (na řadě míst nejteplejší v historii měření).

8:48 Co nás dnes čeká? Je před námi zatím nejteplejší den roku. Teploty se v Čechách budou dostávat na tzv. super-tropické hodnoty nad 35 °C. Maxima pro jednotlivé kraje ukazuje model ICON EU. V Poohří to bude zřejmě 38 °C! Zítra se o 4 °C až 8 °C naštěstí ochladí.