Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Velmi blízko Země proletí kometa Wirtanen

V neděli 16. prosince se k Zemi přiblíží kometa 46P/Wirtanen, která je už nyní na nebi vidět očima. Podmínky její viditelnosti se ale díky Měsíci zhoršují, takže neváhejte a podívejte se na ni! V noci na zítřek se na některých místech protrhá oblačnost, takže umožní její pozorování (viz předpověď oblačnosti).

Kometa 46P/Wirtanen není žádným nováčkem. Na Lickově observatoři v Kalifornii ji objevil americký astronom Carl Wirtanen už 17. ledna roku 1948. Jedná se o periodickou kometu, která patří do tzv. Jupiterovy rodiny, což znamená, že největší planeta Sluneční soustavy může dráhu komety svým gravitačním působením změnit. Proto také není itinerář návratů této vlasatice na pozemské nebe úplně přesný. V době objevu byla oběžná doba komety 46P/Wirtanen 6,7 roku, nyní je to jen 5,4 roku.

Musíme si nalít čistého vína a říct, že dosud všechny návraty zmíněné komety nebyly příliš příznivé. Svůj nejhezčí návrat zatím kometa předvedla v roce 2002, kdy byla na nebi patrná už menšími dalekohledy. Letos si ale pro nás přichystala mnohem působivější módní přehlídku! V neděli 16. prosince se k nám totiž wirtanenka přiblíží na vzdálenost necelých 12 milionů kilometrů, takže bude jen asi 30krát dále od Země než Měsíc. Bude se dokonce jednat o jeden z desítky nejbližších historicky zaznamenaných průletů kometárního jádra kolem naší planety!

Kometa je na obloze už nyní velmi dobře pozorovatelná i bez dalekohledu. Jako mlhavou skvrnu byste ji mohli zahlédnout s pomocí triedru i z nepříliš přesvětlených sídel. Pokud si ale chcete vychutnat pohled bez dalekohledu, musíte se vydat někam do míst s tmavou oblohou. I když kometa 46P/Wirtanen předvádí zatím svůj nejskvělejší průlet kolem Země, nečekejte u ní žádný nápadný ohon, tak typický pro jiné vlasatice. Kometa vypadá jako velká oválná skvrna bez zjevného ohraničení, která už svou velikostí předčila na pozemské obloze Měsíc v úplňku.

Ideální doba ke sledování komety se naskytne tento víkend po půlnoci, kdy už nebude rušit dorůstající Měsíc. Narušitel temné oblohy už totiž bude tou dobou klesat pod obzor.

O víkendu navíc kometa 46P/Wirtanen proletí kolem známé hvězdokupy Kuřátka v souhvězdí Býka, což znamená skvělou příležitost pro astrofotografy. Po nejtěsnějším přiblížení komety se už bohužel bude o vládu na nočním nebi stále více hlásit Měsíc, který se 22. prosince ocitne v úplňku. Šance na spatření komety se zlepší až ke konci roku, kdy bude okolo půlnoci stoupat vysoko nad hlavu.

Kometa
Úžasná náladovka s kometou 46P/Wirtanen (zelený obláček v pravé části snímku), foto: Petr Horálek

Kometa
Působivý záběr komety 46P/Wirtanen u hvězdokupy Kuřátka. Snímek pořídil 13. prosince 2018 s pomocí fotoaparátu Canon450d (Canon 2,8/50, f3.5, 3x240s, 800 ASA) Marián Urbaník.

Kometa
Poloha komety vůči typickým zimním souhvězdím.