Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Planetárním králem noční oblohy bude nyní naoranžovělý Mars

Nočnímu nebi bude po následující týdny dominovat naoranžovělá planeta Mars. Blíž, než letos k nám bude až v roce 2035. Jde dokonce o třetí nejbližší přiblížení od roku 1971.

Ukáže se i Jupiter a Saturn
Planetární defilé v těchto dnech začíná už zvečera, kdy můžeme nad jihem až jihozápadem sledovat nápadného Jupitera doprovázeného o poznání slabším, ale stále velmi dobře patrným Saturnem. Obě planety se k sobě na pozemském nebi pozvolna přibližují, až se 21. prosince k sobě dostanou tak blízko, že rozehrají jeden z nejpozoruhodnějších astronomických úkazů (nejen) letošního roku (o tom až ale někdy příště). Majitelé dalekohledů se mohou pokusit vyhledat za pomocí mapek i další planety: Uran a Neptun, které jsou vidět téměř po celou noc. Přehlídku bludných hvězd pak uzavírá v ranních hodinách velmi nápadná Venuše.

Velmi nápadný Mars
Planetárním králem noci ovšem bude po následující dny naoranžovělý Mars, který svým jasem v průběhu října dokonce překoná nápadného Jupitera. Důvod je prostý: Mars je k nám nyní nejblíže od července 2018. V noci z 13. na 14. října se ocitne v tzv. opozici se Sluncem, takže načervenalou planetu na pozemském nebi najdeme přímo naproti naší denní hvězdě. V pozorovatelské praxi to znamená, že Mars bude vycházet v době západu Slunce a zapadat až za svítání. Naoranžovělá planeta tak bude po nebi putovat po celou noc.

Mars
Mars nad jihem okolo půlnoci v říjnu 2020., zdroj: Pavel Gabzdyl / Stellarium

O tom, jak se která opozice Marsu povede, rozhoduje vzájemné postavení Marsu a Země. Planety totiž Slunce neobíhají po kruhových, ale po eliptických drahách. Vzdálenost mezi oběma planetami v době opozice Marsu se Sluncem se tak pohybuje mezi 56 až 101 miliony kilometrů. Při letošní opozici bude od nás Mars 62 milionů kilometrů daleko – nejblíž od roku 2018 (58 milionů km) až do roku 2035 (57 milionů km). Pro úplnost zbývá dodat, že k nejtěsnějšímu přiblížení došlo už před opozicí, a to 6. října v 16 hodin našeho času.

Vše potřebné už víme, teď už zbývá jen zmínit, jak si letošní opozici Marsu co nejlépe užít. Pokud vám nebude stačit pohled očima na nápadnou naoranžovělou hvězdu, budete potřebovat pomoc kouzelných sklíček. Čili celkem slušný astronomický dalekohled s montáží. I když je nyní Mars blízko, pořád je totiž na nebi více než 100krát menší než Měsíc v úplňku. Ani při pohledu větším dalekohledem ale nečekejte zázraky. Pohled na kotouček načervenalé planety je totiž lahůdkou spíš pro planetární fajnšmekry. Ti na Marsu dokáží rozeznat například světlou polární čepičku tvořenou ledem nebo rozsáhlé tmavé plochy vyplněné prastarou ztuhlou lávou.

Náročnost pozorování Marsu by vás ale rozhodně neměla odradit od návštěvy některé z našich hvězdáren, kde probíhají cílená pozorování této planety. Vždyť tak dobrý výhled na Mars jako letos, nebudeme mít po následujících 15 let. Kdo ví, zda tou dobou už nebudou po Marsu chodit lidé.