Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Ve čtvrtek nastane vzácný úkaz, Mars se schová za úplňkový Měsíc

V noci ze středy 7. 12. na čtvrtek 8. 12. bude nočnímu nebi kralovat semknutá dvojice úplňkového Měsíce a planety Mars. Po celou noc se k sobě budou obě tělesa blížit, až dojde ve čtvrtek ráno k jejich „splynutí“. Nastane vzácný úkaz, při kterém se Mars na necelou hodinu schová za měsíční disk! Obvykle jsou totiž při konjunkci nad sebou, ale tentokrát Měsíc přes Mars přeleze, což se stává tak jednou za desetiletí.

V těchto dnech není vůbec těžké planetu Mars na jasném nebi najít. Stačí se podívat večer k východnímu obzoru. Ano, ta načervenalá „hvězda“, to je on! Proč je tak nápadný? Ve čtvrtek 1. prosince 2022 se totiž čtvrtá planeta od Slunce přiblížila k naší Zemi na vzdálenost necelých 82 milionů kilometrů. Na pozemském nebi tak dosáhla své největší jasnosti a zároveň největší úhlové velikosti v letošním roce. Ve čtvrtek 8. prosince, v sedm hodin ráno, Mars dospěje do tzv. opozice se Sluncem, což znamená, že bude na nebi přesně naproti Slunci. Ve stejný den však bude v opozici se Sluncem i náš Měsíc, což zase znamená, že bude v úplňku. Ten nastane v pět hodin ráno.

Měsíc a Mars
Měsíc a Mars okolo půlnoci v noci ze 7. na 8. 12. 2022 nad jižním obzorem, zdroj: Stellarium / P. Gabzdyl

Už z opozic obou těles vyplývá, že po celou středeční noc budou na nebi velmi blízko sebe. Obvykle Měsíc v průběhu svého putování oblohou kolem jasných planet pouze projde. Buď je prostě „nadleze“ nebo „podleze“. Tentokrát ale budeme mít větší štěstí. Z celého území ČR totiž bude vidět, jak se Mars na necelou hodinu schová za měsíční disk. V průběhu noci nejprve uvidíme, jak se bude Mars postupně přibližovat k levému okraji Měsíce (ve skutečnosti se bude ze západu na východ přibližovat k Marsu Měsíc, protože ten se na nebi vůči hvězdnému pozadí pohybuje rychleji). Celou podívanou umocní skutečnost, že se obě tělesa setkají v krásném souhvězdí Býka, které se u nás dostává opravdu velmi vysoko nad obzor.

Mars se za měsíční disk Měsíc začne zakrývat zhruba okolo 6. hodiny ranní (časy se budou lišit v minutách s ohledem na pozici pozorovatele na našem území). Okolo 7. hodiny, když se již obě tělesa budou neúprosně sklánět k západnímu obzoru, se pak načervenalá planeta opět objeví u pravého okraje měsíčního disku. Na sledování úkazu postačí i malý dalekohled, třeba lovecký triedr. Ve větším dalekohledu, o průměru objektivu 8 centimetrů a výš, si pak užijete postupné zakrývání a odkrývání kotoučku planety Mars za nerovným okrajem Měsíce. Přesné hodiny nebeského orloje jsou už dávno nastaveny, teď už zbývá jen vhodné počasí. Aktuálně je šance na protrhání oblačnosti především na jihu území.

Měsíc a Mars
Zákryt Marsu Měsícem 8. 12. 2022, zdroj: Stellarium / P. Gabzdyl

Oblačnost
Očekávané množství oblačnosti ve čtvrtek v 6:00, zdroj: ventusky.com