Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladné a proměnlivé počasí s přeháňkami, na horách sněhovými

Setkání Měsíce s Venuší na ranní obloze

Vzpomínáte na ten úžasný víkend? Na tu čistou oblohu a průzračný vzduch? Pokud jasná obloha vydrží i v následujících dnech, můžeme se tento týden těšit na setkání dvou velmi jasných kosmických těles.

Ve středu 18. října se totiž na ranní obloze potkají dvě opravdu velmi nápadné kosmické objekty. Půjde o náš Měsíc a planetu Venuši, čili po Slunci druhé a třetí nejjasnější tělesa pozemské oblohy. Měsíc je ve fázi couvajícího srpku a míří do novu, který nastane ve čtvrtek 19. října večer. Planeta Venuše míří do horní konjunkce, což znamená, že se na obloze blíží ke Slunci a podmínky její viditelnosti se zvolna zhoršují. Na ranní obloze se s ní rozloučíme někdy v polovině listopadu.

Obě tělesa se k sobě nápadně přiblíží už v úterý 17. října. Tenký měsíční srpek doplněný velmi nápadným popelavým svitem se nad východní obzor vyhoupne už o půl páté ráno a Venuše jej bude následovat zhruba o hodinu později. Na obloze pak obě tělesa vytvoří nápadnou dvojici, která se hezky vměstná do zorného pole běžných fotoaparátů.

Velké finále celého setkání ovšem nastane až o den později, ve středu 18. října, kdy se obě tělesa nad východní obzor vyhoupnou okolo půl šesté ráno. Tou dobou se již o poznání tenčí měsíční srpek bude nacházet jen asi tři měsíční průměry severně od jasné Venuše. Astronomové takovému přiblížení nebeských těles říkají konjunkce a jejich předpovědi uvádí například Hvězdářská ročenka. Ve všech případech se samozřejmě jedná o blízká setkání jen na pozemské obloze. Ve skutečnosti je k nám Měsíc vždy mnohem blíž než planety, které se pouze promítají na přibližně stejné místo na obloze. A tak zatímco Měsíc bude od nás ve středu ráno vzdálen zhruba 390 tisíc kilometrů, Venuše se bude nacházet ve vzdálenosti téměř 234 milionů kilometrů od Země!

I když letošní říjnové setkání Měsíce a Venuše bude dobře viditelné ještě i kolem půl sedmé ráno, bude mnohem lepší, když si přivstanete na jejich východ, čili už kolem půl šesté. A to hned ze dvou důvodů: I kdyby bylo celou noc zcela jasno, je dost pravděpodobné, že se krátce před svítáním začnou tvořit ranní mlhy, které vám výhled na kosmické setkání zakryjí. Dalším důvodem pro brzké vstávání je planeta Mars, která se k seskupení Měsíce a Venuše v úterý i ve středu přidá. Mars je však podstatně slabší než Měsíc s Venuší a bude viditelný jen před soumrakem.

Měsíc s Venuší a Marsem
Obrázek: Měsíc s Venuší a Marsem 17. října v šest hodin ráno (srpek Měsíce je pro větší názornost dvakrát zvětšený). Fotokompozice: Pavel Gabzdyl

Měsíc s Venuší a Marsem
Obrázek: Měsíc s Venuší a Marsem 18. října v šest hodin ráno (srpek Měsíce je pro větší názornost dvakrát zvětšený). Fotokompozice: Pavel Gabzdyl