Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Nebe zdobí jasná večernice, na Venuši je nyní nejlepší výhled za několik let

Všimli jste si té nápadně jasné „hvězdy“, která už několik týdnů vládne večernímu nebi? Jde o planetu Venuši, která pro nás na březen a duben chystá několik nebeských překvapení.

Nejlepší výhled na Venuši za několik let právě v těchto dnech
Jasné nebe, neplánované volno, možnost zpomalit, přítomnost zvídavých dětí – to vše nahrává k tomu, abychom si v těchto dnech mohli více všímat dění na večerním nebi. A nebe svou šanci využilo. V pátek 20. března nastala jarní rovnodennost a jen o 4 dny později, se planeta Venuše dostane do největší východní elongace od Slunce. Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka: Po Slunci a Měsíci nejjasnější objekt pozemského nebe - Venuše - se vplíží do ideální pozice vůči Slunci právě v době, kdy sklon její dráhy vůči obzoru zajišťuje optimální pozorovací podmínky. V březnu tohoto roku proto budeme mít na Venuši nejlepší výhled za období mezi lety 2012 až 2028.

Venuše
Venuše v podobě jasné večernice na večerní obloze, autor: Pavel Gabzdyl

Venuše se od Slunce nejvíc vzdálí v úterý 24. března 2020, kdy ji od naší denní hvězdy bude dělit 46°. Na následující týdny se tak večernice stane nepřehlédnutelným objektem, který již teď uvádí do rozpaků nemálo lidí. Krátce po západu Slunce bude totiž Venuše zářit vysoko (zhruba 40°) nad obzorem a za horizont se schová až před půlnocí. Jasná večernice proto bude mít dostatek času a také jasu k tomu, aby lidi vystrašila tím, že sledují zlé znamení nebes, kosmický koráb mimozemšťanů nebo snad explodující hvězdu. Naštěstí jde jen o dobré načasování viditelnosti Venuše, nic víc.

Venuše
Pohled k západnímu obzoru 28. března 2020 ve 20 h 00 min SEČ, autor: Pavel Gabzdyl

Po dosažení největší východní elongace od Slunce se Venuše začne na obloze vracet zpátky k naší denní hvězdě. To však neznamená, že bude ztrácet jas. Právě naopak! Když je Venuše na pozemském nebi od Slunce nejdál, má podobu půlměsíce a tím, jak se k němu bude blížit, začne couvat do podoby stále tenčího srpku. Zároveň se ale Venuše bude blížit k Zemi a úhlový průměr planety se bude zvětšovat. Proto Venuše dosáhne největšího jasu až 27. dubna 2020. Pak už to ale s pozorovatelností Venuše půjde poměrně rychle z kopce. Venuše se bude přibližovat ke Slunci a večer se nám bude ukazovat stále níže nad západním, až severozápadním obzorem. Koncem května už zcela zmizí z večerní oblohy a v červnu se přesune na ranní nebe.

Venuše
Diagram fází planety Venuše v první polovině roku 2020. Velikost kotoučků je záměrně nadsazená, autor: Pavel Gabzdyl

To jsme ovšem předběhli. Vraťme se raději k chystaným překvapením. To první se odehraje už 28. března, kdy se u Venuše ukáže dorůstající srpek měsíce. Fotogenické setkání se odehraje na pozadí nápadného souhvězdí Býka. A se souhvězdím Býka souvisí i druhé překvapení. V tomto zvířetníkovém souhvězdí se totiž nachází oblíbená hvězdokupa Plejády, a právě přes ni Venuše večer 3. dubna projde. Takovou podívanou byste si rozhodně neměli nechat ujít.