Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Co se bude dít na nebi v roce 2019?

Rok 2019 má pro nadšence astronomie a kosmonautiky opravdu skvěle našlápnuto. Hned první den nového roku přinesl zprávu o úspěšném průletu americké sondy New Horizons kolem planetky Ultima Thule – nejvzdálenějšího tělesa, jaké kdy navštívil lidský výtvor. Další významný milník by se měl odehrát ve čtvrtek 3. ledna, kdy se čínská sonda Čchang-e 4 pokusí přistát na odvrácené straně Měsíce. V červenci pak oslavíme 50. výročí prvního přistání člověka na Měsíci a své sté narozeniny oslaví Mezinárodní astronomická unie. Spousta zajímavých astronomických událostí se však odehraje i nad našimi hlavami. Tedy, pokud nám bude přát počasí.

Meteorický roj Kvadrantidy v noci z 3. na 4. ledna
Meteorický roj Kvadrantidy, jehož radiant (místo, odkud meteory na obloze vylétají) se nachází v souhvězdí Pastýře, má velkou šanci stát se nejsilnějším rojem roku. Zatímco srpnové Perseidy bude letos výrazně rušit Měsíc v úplňku, u Kvadrantid si to náš kosmický souputník netroufne, protože rychle ubývá do novoluní. Zvlášť v druhé polovině noci ze 3. na 4. ledna 2019 (ze čtvrtka na pátek) se nám nabídne příležitost sledovat až kolem 80 meteorů za hodinu. Samozřejmě, záleží na počasí a také na tom, jak dlouho budete ochotni snášet noční mráz.

Meteory
Rojení meteorů na snímku z prosince minulého roku. Foto: Petr Horálek.

Částečné zatmění Slunce 6. ledna
V neděli 6. ledna 2019, pár hodin po půlnoci našeho času, dojde k částečnému zatmění Slunce. Pokud ale máte na tento den jiné plány, nemusí vás to mrzet. Toto zatmění Slunce u nás totiž neuvidíme. Bude pozorovatelné z Dálného východu a z přilehlých oblastí Tichého oceánu.

Úplné zatmění Měsíce 21. ledna
Adeptem na nejzajímavější astronomický úkaz roku 2019 je určitě úplné zatmění Měsíce, které nastane v časných ranních hodinách v pondělí 21. ledna. Podstatné je, že příští šance na sledování úplného zatmění Měsíce se nám z České republiky naskytne až 7. září roku 2025! O itineráři tohoto úkazu vás budeme včas informovat.

Zákryt Saturnu Měsícem 2. února
V sobotu, 2. února 2019, byste si rozhodně neměli nechat ujít pohled k jihovýchodnímu obzoru. Pár minut po šesté hodině ranní se totiž nad horizont vyhoupne nejprve tenký couvající srpek našeho kosmického souseda, kterého bude následovat jasná hvězda. Ta se k němu bude z levé strany zvolna přibližovat, až se v 6:47 SEČ (údaj platí pro Prahu, pro ostatní místa ČR se liší v řádu minut) skryje za jeho osvětlený růžek. Při pohledu dalekohledem zjistíte, že zakrývaným objektem bude planeta Saturn vyzdobená prstenci. Bohužel, úkaz nastane jen pár stupňů nad obzorem, takže ke sledování úkazu si budete muset vybrat stanoviště s perfektním výhledem. Zpoza měsíčního disku se planeta vymaní až o padesát minut později, tedy již za denního světla.

Saturn
Zákryt Saturnu Měsícem

Úplné zatmění Slunce 2. července
Ani v pořadí druhé letošní, tentokrát úplné zatmění Slunce, nebude od nás pozorovatelné. Za nejúžasnějším úkazem pozemské oblohy se proto budete muset vydat někam na jižní polokouli, do pásu táhnoucím se z oblastí východně od Nového Zélandu, přes Tichý oceán až směrem k Chile a Argentině.

Zatmění
Fáze úplného zatmění Slunce z 21. srpna 2017. Foto: Petr Horálek.

Částečné zatmění Měsíce 16. července
V noci z 16. na 17. července 2019 nás čeká v pořadí druhé zatmění Měsíce. Tentokrát už nepůjde o tak velkolepou podívanou, jako v lednu, protože půjde jen o částečné zatmění. Přesto byste si tento úkaz neměli nechat ujít. Nejhlouběji se Měsíc do zemského stínu ponoří půl hodiny před půlnocí letního času, a to více než polovinou svého disku.

Přechod Merkuru 11. listopadu
Jeden z nejvzácnějších astronomických úkazů nás v roce 2019 čeká 11. listopadu. V odpoledních hodinách totiž přejde přes sluneční kotouč planeta Merkur. Takových úkazů se za jedno století odehraje přibližně jenom tucet. U nás byl přechod Merkuru naposledy pozorovatelný 9. května 2016. Další šanci budeme mít až 13. listopadu 2032.

Merkur
Přechod Merkuru přes Slunce

Prstencové zatmění Slunce 26. prosince
Pomyslnou tečku za astronomickým rokem 2019 nejspíš připraví prstencové zatmění Slunce. U nás zatmění opět pozorovatelné nebude. Ledaže si zaletíte na vánoční dovolenou do Saudské Arábie, Indie, Srí Lanky, Malajsie nebo severní části Austrálie. Tam šance na spatření slunečního prstýnku budou.

Toť stručný přehled úkazů, o kterých víme, že se skutečně odehrají. Rok 2019 si ale pro nás může připravit i něco, o čem zatím tušení nemáme. Třeba jasnou kometu, nápadný bolid nebo nápadná noční svítící oblaka. Do nového roku bychom si tedy měli popřát čisté nebe a příjemná astronomická překvapení.