Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Neobvyklá záře v Norsku rozjasnila oblohu

Vědci z norského kosmodromu Andøya Space Center vypustili před 14 dny dvě sondážní rakety, které na nebi vytvořily neskutečné divadlo.

V pátek 5. dubna obyvatele v okruhu stovek kilometrů od ostrova Andøya v Norsku překvapila velmi neobvyklá světla na noční obloze. I když jsou zdejší obyvatelé zvyklí na jasné polární záře, místní policie zaznamenala té noci několik hysterických telefonátů o tom, že k nám přilétají mimozemšťané. Úkaz popsali i Chris Nation a Kim Hartviksen, kteří provozují společnost nabízející turistům sledování polárních září. Nejprve se svými klienty sledovali slábnoucí polární záři, pak ale byly z Andøya Space Center vypuštěny sondážní rakety a nebeské divadlo začalo nanovo. Jakmile rakety dosáhly vyšších vrstev atmosféry, rozjasnila se záře novými neobvyklými světly.

Záře na obloze
Vypuštění sondážní rakety rozjasnilo oblohu neobvyklými světly, zdroj: Vesteralen Photo, Frank Olsen

Chad Blakely, který má ve švédském Abisku na starost provozování automatických kamer pro monitorování polárních září, napsal pro sever Space Weather: Jasné zářící skvrny se brzy rozvinuly do složitějších struktur, které na obloze připomínaly dvě obří chobotnice tančící na pozadí úchvatné polární záře. Blakely dodal, že jejich kamery pořizují snímky každých pět minut už po dobu posledních 10 let, ale záznam tohoto jevu je zdaleka nejúchvatnější, jaký se jim kdy podařilo natočit.

Neobvyklá světla na obloze měla na svědomí chemická barviva, vypuštěná zmíněnými sondážními raketami. Tyto chemické směsi, které pro místní obyvatele nepředstavují žádné riziko, vytvářejí v atmosféře barevná oblaka, pomocí nichž pak mohou vědci vizuálně sledovat toky neutrálních a nabitých částic. Rakety jsou součástí výzkumného programu NASA po názvem AZURE (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment), který má za úkol měřit rychlost a směr proudů v ionosféře.

Sodáže
<>Sondážní rakety programu AZURE, zdroj: NASA’s Wallops Flight Facility


Video zachycující celý úkaz na obloze