Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Odpoledního světla již začalo pomalu přibývat

K pátku 13. prosince se váže známá pranostika Lucie noci upije a dne nepřidá. Samotné tvrzení je zvláštní. Na jednu stranu se podle pranostiky noc zkrátí, ale den se neprodlouží. Jak je to možné? Pranostika se totiž vztahuje k pozorování toho, že od 13. prosince se začne prodlužovat doba, kdy odpoledne zapadá Slunce. Dne 13. prosince tak zažíváme nejčasnější západ Slunce v roce. Například v Praze 13. prosince Slunce zapadá v 15:59, naproti tomu 18. prosince již zapadne o minutu později v 16:00. Rozdíl je to sice nepatrný, odpoledního světla si užijeme o pár desítek vteřin déle, ale pro spoustu lidí se již jedná o první pozitivní signál konce dlouhých nocí. A proč se vlastně nezačíná od 13. prosince prodlužovat i celý den? Protože východ Slunce se stále ještě posouvá na pozdější dobu. A to až k zimnímu slunovratu, který nastane 22. prosince. Právě v tento den je noc nejdelší a den nejkratší.

Pranostika Lucie noci upije a dne nepřidá má své vysvětlení v Keplerových zákonech. Zjednodušeně má tento jev příčinu v rychlejším pohybu Země kolem Slunce v zimním období (kdy je Země zároveň Slunci blíže než v létě), a přitom po celou dobu konstantní době rotace kolem své osy (celé vysvětlení najdete v článku na Astro.cz). Často bývá pranostika chybně vysvětlována změnou kalendáře v 16. století, kdy zimní slunovrat připadal na dobu kolem 13. prosince. To je ovšem chybné vysvětlení, neboť na slunovrat by pranostika musela znít spíše Lucie noci upije a dne přidá (místo nepřidá).

Slunce
Časy východů a západů Slunce v prosinci v Praze - od 13. prosince se začíná prodlužovat odpolední světlo, ale délka dne se začne prodlužovat až od zimního slunovratu od 22. prosince