Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Silná geomagnetická bouře přináší jedny z nejvýraznějších polárních září za poslední roky

Aktivita Slunce se v posledních týdnech výrazně zvýšila a dochází k silným erupcím s vyvržením větších oblaků plazmatu k Zemi. Po delším období klidu tak lze v severských oblastech pozorovat nádherné polární záře. Jedny z nejvýraznější za několik let se v noci na dnešek vyskytly v oblasti polárního kruhu. Zkušený průvodce Markus Varik je pozoroval v norském Tromsø a označil je za jedny z nejkrásnějších a nevýraznějších za poslední roky (spaceweather.com).

Polární záře
Nádherná polární záře v noci na dnešek v Norsku - Tromsø, zdroj: spaceweathergallery.com

Způsobila je magnetická bouře o síle G3 (na stupnici od G1 až po G5, kdy už se jedná o extrémní bouři). G3 je již silná bouře, která má sice ještě minimální dopad na elektrické přístroje, ale způsobuje již výrazné polární záře, které mohou být pozorovatelné i z jižnějších oblastí. Bouři vyvolala erupce na Slunci, která proběhla 2. listopadu. Při ní se částice plazmatu uvolnily v kruzích a právě takový oblak plazmatu má největší šanci vyvolat polární záře na Zemi. V médiích se informace o možnostech pozorování výrazných polárních září objevila již na konci října. Tehdy došlo k ještě silnější erupci na Slunci, ale výraznější polární záře nezpůsobila. Při předchozí erupci z konce října se totiž oblak plazmatu neuvolnil v tak dokonalých kruzích, a proto zřejmě hlavní oblak částic Zemi minul (astro.cz). Nyní tak paradoxně slabší erupce přináší mnohem zajímavější podívanou v severských oblastech.

Aktuálně jsou polární záře pozorovatelné na řadě míst v severní Americe (viz živé záběry ze Severní Dakoty) a také na Sibiři v Rusku. Tzv. K-index (označující sílu geomagnetické bouře) dosahuje nyní hodnoty 7 (swpc.noaa.gov). Pokud by na těchto hodnotách vydržel i v dalších hodinách, čekají po setmění nádherné polární záře také celou Skandinávii. Ze střední Evropy jsou zpravidla polární záře nízko nad severním obzorem vidět při hodnotách tohoto indexu na 8 (ale velmi slabě může být pozorovatelná i při 7). Předpověď ovšem není příznivá. V dalších hodinách se očekává uklidnění bouře a slábnutí polárních září.

Polární záře
Pravděpodobnost (v %) pozorování polární záře v 10:00 dne 4. listopadu - v severní Americe jsou na řadě míst pozorovatelné, zdroj: ventusky.com

Polární záře
Hodnoty K-indexu od 2. listopadu do 4. listopadu, zdroj: swpc.noaa.gov