Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V Kalifornii sledovali kosmické divadlo: start rakety Falcon

V pátek 22. prosince zažili obyvatelé celé jižní Kalifornie, části Phoenixu i Arizony velmi nezvyklé nebeské představení. Na jasné večerní obloze se kromě dorůstajícího srpku objevil také ohromný světelný oblak, který postupně měnil tvar a rozprostřel se téměř po celém nebi. Sociální sítě ihned zaplavily tisíce snímků a videí zvláštního úkazu, kteří mnozí považovali za útok UFO. Jeden z nepovedenějších časosběrných záznamů celého úkazu si můžete prohlédnout na Vimeo profilu Jasse Watsona

Ve skutečnosti se jednalo o start rakety Falcon 9 soukromé americké společnosti SpaceX, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země deset satelitů sítě Iridium NEXT. Raketa Falcon 9 při své cestě z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii za sebou zanechávala v zemské atmosféře oblak raketových spalin nasvětlených již zapadlým Sluncem. A právě Sluncem osvětlené spaliny vytvořily onu zvláštní nebeskou podívanou.

Úkaz rozpoutal v Kalifornii celkem slušný poprask. Proto požární sbor města Los Angeles vydal tiskové prohlášení, ve kterém informoval o skutečné povaze úkazu. Na neobvyklou podívanou byli nuceni upozorňovat své pasažery také piloti dopravních letadel, ze kterých byla stopa rakety Falcon 9 velmi dobře viditelná. Elon Musk, zakladatel a výkonný ředitel společnosti SpaceX, pak na svém twitterovém účtu zavtipkoval, že jde o atomového vetřelce ze Severní Koreje.

Shodou okolností mohli podobný úkaz (i když ne tak intenzivní) sledovat 26. prosince i obyvatelé střední Evropy. Z Německa, z Rakouska a z Polska byly hlášeny desítky pozorování světelného oblaku, který se okolo 4:30 SEČ objevil nad východním obzorem. V tomto případě se jednalo o kouřovou stopu ruské balistické rakety RS-12M Topol vypuštěné z kosmodromu Kapustin Jar nedaleko Volgogradu.

Start rakety
Snímek obří světelné medůzy z 22. 12. 2017, kterou nad Kalifornií vytvořil start rakety Falcon 9. Foto: Craig Bobchin

SpaceX Falcon 9 Rocket Launch from Jesse Watson on Vimeo.