Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Blízké setkání tří planet a Měsíce zpestří ve čtvrtek večerní oblohu

Pohled na loňské velmi těsné a vzácné setkání Jupiteru a Saturnu většině z nás překazilo nepříznivé počasí. V nadcházejících dnech má ale večerní nebe šanci na malý reparát. Na obzoru se totiž předvádí dvě (až tři) planety a srpek Měsíce.

Ve čtvrtek 14. ledna večer nás čeká velká pozorovatelská výzva. Pokud se obloha vyčistí od oblačnosti (viz předpověď na Ventusky), vyhledejte si místo s co možná nejlepším výhledem na jihozápadní obzor. Slunce se za horizont schová ve zhruba 16:20 SEČ a už okolo 16:45 SEČ bychom se měli poohlížet po Jupiteru, Saturnu, Merkuru a velmi tenkém srpku dorůstajícího Měsíce. Nečekejte ale žádný hvězdný ohňostroj. Všechna tělesa budou velmi nízko nad obzorem, takže pro jejich vyhledání se určitě bude hodit malý dalekohled. Třeba lovecký triedr.

Pozorování
Pozorování planet a Měsíce ve čtvrtek večer v 16:45

Nadějný Jupiter a Saturn nahraně
Představme si aktéry celé sešlosti: Nejhůře na tom bude prstencový král – Saturn. Ten totiž bude jednak nejníže nad obzorem (zapadne už krátce po 17. hodině) a také bude mít ze všech čtyř těles zdaleka nejmenší jasnost. K jeho vyhledání proto budete potřebovat excelentní výhled, výborné podmínky a také pozorovatelské zkušenosti. O poznání lépe na tom bude ze všech tří planet nejjasnější Jupiter, který zapadne zhruba čtvrthodinu po Saturnu. Zatímco 21. prosince 2020 byly od sebe obě planety vzdálené zhruba pětinu měsíčního úplňku, ve čtvrtek byste mezi ně naskládali rovnou pět měsíčních kotoučů.

Pohled na Merkur
Planetární trio uzavře Merkur. Planeta, která bývá vidět jen párkrát do roka, a navíc jen nízko nad obzorem krátce před východem nebo krátce po západu Slunce. Ve druhé půlce letošního ledna to ale klapne a podmínky jeho viditelnosti se budou zlepšovat až do 26. ledna, kdy se na nebi začne rychle vracet ke Slunci. Jako slabou hvězdičku nad jihozápadním obzorem jej ale můžete vyhlížet už v těchto dnech.

Velmi tenký srpek
Největší ozdobou čtvrtečního večera by se mohl stát měsíční srpek. I ten ale nebude snadné spatřit takříkajíc na první dobrou. Měsíc totiž 13. ledna ráno prošel prvním novoluním letošního roku, takže ve čtvrtek večer jej bude od novu dělit 35 hodin. Při tak „mladém“ srpku jsou ze Země vidět jen necelá tři procenta Sluncem osvětlené části měsíčního disku. Půjde tady o velmi tenký srpek. Měsíc se za obzor schová okolo 17:45 SEČ, fotografové tak budou mít po západu Slunce zhruba hodinu na to, aby zachytili jeho klouzání po obzoru. Hlavní role každopádně ve čtvrtek připadne na počasí.

Měsíc
Měsíční srpek ve čtvrtek večer