Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Večer se po nebi projede hvězdný vláček, SpaceX vyslala další várku družic

Včera večer společnost SpaceX vyslala na oběžnou dráhu šestou várku družic sítě Starlink (v budoucnu poskytnou připojení k internetu). Ty dnes (23. dubna) nad Českem předvedou neobvyklou podívanou.

Ponechme nyní stranou vášnivé debaty o škodlivosti těchto družic na astronomická pozorování (Starlink nás připraví o nebe, jak jej známe), a zaměřme se na to, co čerstvá várka satelitů na obloze převede. Včera, ve 21:30 našeho času, odstartovala z Floridy raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou celkem 60 malých satelitů. Už před desátou večer jsme z České republiky mohli zahlédnout, jak se tato várka satelitů pozvolna přesouvá po nebi. To však ještě byly satelity blízko sebe, takže jsme je mohli sledovat jen jako jeden světelný bod. Satelity se ale od sebe pozvolna vzdalují a dnes večer se od sebe rozejdou na méně než 100 kilometrů. Družice v takové formaci budou tak blízko sebe, že při pohledu ze Země vytvoří na obloze jasnou linii, jakýsi vláček hvězd.

Tento „vláček“ dnes po nebi přeletí hned dvakrát. Nejprve mezi 20:20 až 20:30 našeho času, kdy se objeví nad západem v souhvězdí Býka, přelétnou do Blíženců, přes Raka až do souhvězdí Panny. Tou dobou ale bude obloha ještě poměrně jasná, takže nápadnost družic nebude tak do očí bijící. Mnohem výrazněji se proto čerstvé satelity předvedou mezi 21:50 až 22:00. To se objeví nad západním obzorem, v horní části souhvězdí Orionu a proletí směrem k Jednorožci, kde po krátké době zmizí.

I když se Starlinky budou prohánět po nebi i v následujících večerech, už nebudou u sebe tak těsně jako dnes. Pozorování navíc přeje bezoblačné nebe bez Měsíce. Jejich aktuální pozici můžete sledovat na james.darpinian.com.

Starlink
Mapa západního obzoru s vyznačením dráhy družic v čase 21:55 až 21:58