Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Miliony američanů očekávají úplné zatmění Slunce

Úplné zatmění Slunce je samo o sobě fascinujícím astronomickým úkazem, který přitahuje ohromné množství astronomů, astrofyziků, fotografů i lovců zážitků. Letos v srpnu se ovšem čeká mimořádné zatmění Slunce: pás úplného zatmění totiž projde napříč územím Spojených států amerických.

Velkolepá podívaná, jakou novodobá Amerika už dlouho nezažila (úplné zatmění Slunce se kontinentální části USA naposledy dotklo v roce 1979), začne v pondělí 21. srpna v ranních hodinách (ve večerních hodinách našeho času). Pás totality, čili oblast, ze které bude viditelné úplné zatmění bude mít maximální šířku necelých 115 kilometrů a postupně přejde od východního na západní pobřeží přes státy Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennesse, Severní Karolína, Georgie a Jižní Karolína. Ani zbytek území USA ovšem nezůstane o úkaz ošizen. Částečné zatmění totiž bude v různé míře pozorovatelné z celého území USA!

Velmi očekávané zatmění má hned několik výhod: jednak prochází snadno dostupnými oblastmi s bohatou infrastrukturou a jednak prochází místy, kde je velká šance na jasné počasí. Zajímavé také je, že USA je jediná země, které se plný měsíční stín dotkne. Zatmění nejdéle potrvá ve státě Kentucky, kde kotouč Měsíce zakryje Slunce na 2 minuty a 40 sekund. V tu chvíli se bude nacházet 64 stupňů nad obzorem. Potemnělou oblohu ozdobí kromě úchvatné stříbřité sluneční koróny také jasné planety Mars a Saturn.

Obyvatelé USA se už na toto zatmění chystají několik let. V pásu totality žije podle serveru space.com asi 12 milionů lidí a dalších 220 milionů lidí žije v oblasti, odkud lze k místu úplného zatmění dojet autem za jeden den. Speciální brýle na sledování částečného zatmění se prodávaly po milionech kusů, streamovací služba Spotify sestavila speciální playlist pro potěchu ze zatmění, NASA připravila velkou pozorovací kampaň a kromě triček oslavujících zatmění jdou na dračku i speciální autoatlasy s vyznačeným pásem totality.

Do oblasti totality se vydala i řada českých astrofotografů, tak jim držme palce. Pro úplnost zbývá dodat, že toto zatmění nás zcela mine a nebude od nás viditelné ani jako částečné. Na to si budeme muset počkat do 10. června 2021 (maximum bude ovšem jen 17%). Lepší tak bude částečné zatmění Slunce 12. srpna 2026, kdy Měsíc zakryje při západu Slunce až 86% (úplné zatmění bude ve Španělsku). U nás se úplné zatmění vyskytne až 7. října 2135!

Pás totality
Zdroj: Mapa průběhu pásu totality 21. 8. 2017, Vyšší rozlišení

Zatmění Slunce
Úžasná fotografie úplného zatmění Slunce z 9. března 2016 od Petra Horálka, kdy bylo pozorovatelné na jihovýchodě Asie