Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Ve středu nastane největší úplněk roku 2021

Už dubnový „superúplněk“ vyvolal velký rozruch. Ten květnový ale bude ještě o něco větší, a u protinožců navíc vstoupí do stínu Země.

Ve středu 26. května, ve zhruba 13:15 středoevropského letního času, nastane úplněk. Tou dobou ale od nás Měsíc nebude vidět, protože se bude nacházet pod obzorem.

Těsný souboj velikostí
Ve stejný den, ale už krátce před čtvrtou hodinou ranní, se k nám Měsíc přiblíží na 357 303 km. Pokud si tedy na Měsíc počíháte při jeho západu, který se odehraje ve středu okolo čtvrté ráno, budete mít šanci spatřit vůbec největší úplněk letošního roku. Bude k nám totiž ještě o téměř 90 kilometrů blíž než ten předchozí, dubnový. Nic „velkého“ ale nečekejte. Jde totiž o naprosto zanedbatelný rozdíl, a tak oba úplňky, jak dubnový, tak i ten květnový můžeme považovat za prakticky stejně velké. Pro úplnost dodejme, že v roce 2021 se k nám Měsíc nejvíc přiblíží 4. prosince krátce po 12. hodině, a to na zhruba 356 790 kilometrů. Tou dobou ale bude v novu, takže si „velký“ Měsíc neužijeme.

Měsíc
Rozdíl ve velikostech Měsíce, zdroj: Pavel Gabzdyl, Petr Horálek

Zatmění u nás nenastane
Květnový úplněk bude z astronomického hlediska zajímavý zejména tím, že vstoupí do plného stínu Země. Na to si ale tentokrát musíme nechat zajít chuť. Úkaz totiž nastane v době, kdy u nás bude Měsíc pod obzorem. Fázi úplného zatmění si lidé vychutnají zejména v Oceánii, ale také nízko nad obzorem na západě USA nebo na východě Asie. Krásná podívaná potrvá jen 14 a půl minuty. Na zatmění Měsíce si u nás budeme muset počkat až do 16. května 2022. Půjde o zatmění úplné, ale z našeho území spatříme jen částečnou fázi, úplná pro nás bohužel nastane pod obzorem.

Krvavý úplněk
Květnový úplněk si díky vstupu do stínu Země na mnoha zahraničních astronomických serverech vysloužil přezdívku „krvavý“. Toto označení vychází z faktu, že během úplného zatmění náš Měsíc postupuje zemským stínem, a protože na něj zároveň dopadají slabé pozemské červánky lámané zemskou atmosférou do vnitřku zemského stínu, získá náš souputník výrazné načervenalé zabarvení. Na „krvavý“ úplněk čili na úplné zatmění Měsíce, si ale u nás budeme muset počkat ještě mnohem déle než na to částečné. A to až do 7. září 2025!

O hru barev (možná) nepřijdeme
Pokud nám to počasí dovolí (viz předpověď oblačnosti), bude Měsíc načervenalý zejména během jeho východu večer 26. května, a to kvůli jinému úkazu – zeslabení jeho svitu nízko nad obzorem zemskou atmosférou. Podobně jako když zapadá Slunce a postupně slábne a červená. V době východu Měsíce večer 26. května (už tedy po úplňku i po maximálním přiblížení) se bude Měsíc na jihovýchodě nad obzor „zvedat“ asi 20 minut po západu Slunce (okolo 21:20), a bude tedy již dost kontrastní. Čím výše se nad obzor „vyškrábe“, tím výrazněji se bude jeho odstín měnit přes nažloutlou až do jasné bílé barvy.

Měsíc
Východ „červeného“ úplňku za Kunětickou horou u Pardubic ze 7. května roku 2020, zdroj: Petr Horálek