Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Dle astronomických zásad by Velikonoce nastaly už za týden

Velikonoce jsou svátkem, který by se měl řídit podle fází Měsíce. Letos tomu tak ale úplně není. Velikonoční pondělí nás čeká až 22. dubna (prodloužený velikonoční víkend tedy vychází na 19. až 22. dubna).

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Nemají však pevný termín. Podle církevního pravidla Velikonoce připadají na neděli, která nastane po prvním jarním úplňku. Pokud pak takový úplněk připadne na neděli, slaví se potom Velikonoce až po úplňku následujícím. Podle tohoto pravidla nemohou Velikonce nastat dřív než 22. března a později než 25. dubna.

Nahlédněme ale do letošních astronomických tabulek: Jarní rovnodennost, tedy začátek astronomického jara nastal 20. března ve 22 hodin 58 minut. Už o necelé čtyři hodiny později, přesně ve 2 hodiny 43 minut středoevropského času, se Měsíc dostal do fáze úplňku. Podle výše uvedeného pravidla jde tedy o první jarní úplněk a v pondělí 25. března by si na Velikonoční pondělí tedy téměř všichni lidé v Evropě měli užívat dne pracovního klidu.

Když se ale podíváme do kalendáře, budeme si muset na Velikonoce počkat až do 21. dubna 2019. Proč? Výpočet data Velikonoc se totiž neřídí astronomickými tabulkami, ale církevními pravidly. Tak předně: podle církevních pravidel je jarní rovnodennost striktně určena na 21. března. Přitom už od roku 2012 až do roku 2101 připadá okamžik jarní rovnodennosti stejně jako letos na 20. března. Za změnu data totiž mohou přestupné roky, které se do církevního výpočtu termínu Velikonoc nepočítají.

Další problém vyvstává se stanovením samotného úplňku. Zatímco astronomové stanovují úplněk jako přesný okamžik opozice Měsíce vůči Slunci, církevní pravidlo za úplněk považuje 14. den, který následuje po novoluní, čili od začátku daného lunárního cyklu (počítáno pro zeměpisnou délku Jeruzaléma). A hádejte, na který den takto určený březnový úplněk letos připadá? Na 20. března. To znamená, že tento úplněk nastal ještě před církevním začátkem jara (21. března). Velikonoce se tedy letos budou slavit až po následujícím úplňku, který nastane v pátek 19. dubna.

Církevní pravidla letos stanovila začátek jara na 21. března (i když ve skutečnosti začne 20. března) a první jarní úplněk na 19. dubna (ve skutečnosti nastane 21. března). No, možná je to tak i lepší. Volno na konci dubna se bude hodit víc než v březnu.

Měsíc
V noci na dnešek nastal úplněk (snímek z Brna) - Pavel Gabzdyl