Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Blíží se nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století

Léto je v plném proudu a sezóna večerního grilování či opékání špekáčků vrcholí. V létě si také mnohem častěji užíváme příjemné večery, které lákají ke sledování dění nad našimi hlavami. Prázdninovou noční oblohu zpravidla zpestřuje přehlídka obvyklých letních souhvězdí nebo srpnová sprška meteorického roje Perseid. Letos si však pro nás léto připravilo skutečnou lahůdku, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. V pátek 27. července nastane pozdě v noci úplné zatmění Měsíce a nebude jen tak ledajaké!

Zatmění Měsíce
Průběh zatmění Měsíce na mozaice snímků Petra Horálka, zdroj: Astronom.cz

Tím nejdůležitějším rysem letošního zatmění bude jeho délka. Měsíc se zcela ponoří do plného zemského stínu na 103 minut, což z něj činí nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století viditelné z Evropy. Další skutečně dlouhé úplné zatmění Měsíce uvidí naši potomci až 9. června 2123, které bude ještě o tři minuty delší než to letošní.

Skvělým bonusem červencového zatmění bude i naoranžovělá planeta Mars, která se bude na obloze nacházet jen asi dvanáct měsíčních průměrů jižně od zatmělého Měsíce. Jen o čtyři dny po zatmění totiž nastane tzv. velká opozice, během které se červená planeta přiblíží k naši Zemi jen na 58 milionů kilometrů. To je nejmenší vzdálenost od předcházející velké opozice, která nastala v roce 2003. Obě tělesa tak na obloze vytvoří nepřehlédnutelnou červenou dvojici!

A proč vlastně Měsíc při vstupu do plného zemského stínu zčervená? Kdyby naše planeta byla podobně mrtvým světem jako je Měsíc, vrhala by temný stín, ve kterém by disk našeho souputníka zcela zmizel. Země je však obklopena rozsáhlou atmosférou. Sluneční paprsky se při průchodu zemským ovzduším rozptylují a dostávají se i do plného stínu. Protože je nejvíce rozptylováno modré světlo, zůstává už jen červená složka slunečního světla, která atmosférou prochází bez citelných ztrát. Proto má zatmělý měsíční disk načervenalé až nahnědlé zabarvení.

A teď už k samotnému itineráři červencového zatmění: Úkaz se u nás odehraje především v pátek 27. července v pozdních nočních hodinách. Hned po soumraku se objeví již stínem ukrojený úplněk nízko nad jihovýchodním obzorem (v Praze se nad obzor vyloupne ve tři čtvrtě na devět). V té době už bude měsíční disk ponořen levým dolním okrajem asi ze třetiny svého průměru v zemském stínu. Úplné zatmění začne ve 21:30 SELČ, kdy bude Měsíc viset jen asi 5,5 stupně nad jihovýchodním obzorem. V tu dobu se také pod Měsícem objeví jasný Mars. Maximální fáze zatmění nastane ve 22:22 SELČ, úplné zatmění pak skončí ve 23:13 SELČ. Další hodinu pak Měsíc bude vystupovat ze zemského stínu a ještě asi 10 minut po skončení fáze částečného zatmění (00:19 SELČ) bude možné sledovat slábnoucí ztmavnutí západního okraje Měsíce v zemském polostínu.

Vzhledem k tomu, že jsou prázdniny a nemalá část obyvatel České republiky bude nejspíš konec července trávit mimo naši vlast, neměla by zde chybět ani zmínka o viditelnosti tohoto úkazu z jiných částí světa. Pro tento případ pro vás máme celkem příjemnou zprávu: Celý průběh zatmění bude kromě Evropy totiž viditelný ze západní poloviny Afriky a velkou část úkazu si můžete vychutnat i z Atlantského oceánu, z Jižní Ameriky, z východní poloviny Asie, z Austrálie a také z Oceánie.

A na závěr jediná špatná zpráva: Sledování úkazu může zhatit počasí. Pokud bude zcela zataženo, neuvidíme nic a budeme muset čekat až na příští zatmění, které bude z České republiky viditelné v pondělí 21. ledna 2019 a bude opět úplné. Bude to rovněž poslední úplné měsíční zatmění viditelné z našeho území až do 7. září 2025. Tak snad to vyjde!

Další podrobnosti o zatmění najdete i na stránkách Astro.cz. Předpověď oblačnosti potom můžete sledovat na našem projektu Ventusky (přesnější předpovědi budou dostupné ovšem až v příštím týdnu). V poslední řadě přesné časy východů a západů Měsíce najdete v naší sekci Měsíc na obloze.

Zatmění Měsíce
Rozmístění hvězdných a planetárních společníků na obloze kolem zatmělého Měsíce 27. července 2018

Zatmění Měsíce
Průběh úplného zatmění Měsíce 27. července 2018, mapka: Larry Koehn