Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

V Belgii hlášeno tornádo, studená fronta odtud zamíří i nad Česko

Tlaková níže včera začala ovlivňovat západ Evropy a hned přinesla velmi silné bouřky do Francie a Beneluxu. Na pomezí Belgie a Lucemburska se včera kolem 19:00 dokonce vyskytlo tornádo. V oblasti vyvracelo stromy a zničilo střechy několika domům. Tornádo zachytila i celá řada lidí (viz video níže), kde je jasně patrný i kontakt tornáda se zemí a nasávání prachu. Žádná zranění hlášena nejsou. Jednalo se zřejmě o tornádo nižšího stupně F1.


V neděli večer lidé v Belgii u hranic s Lucemburskem pozorovali tornádo

Tato tlaková níže a s ní spojená studená fronta dnes bude postupovat dále na východ. Velmi silné bouřky se dnes začnou tvořit v sousedním Německu. Na jihozápadě je doprovodí vydatné srážky, kroupy i silné nárazy větru přes 90 km/h. Tvořit se opět mohou i supercely. Střih větru v oblastech přesáhne i 20 m/s a umožní tak vznik dobře organizovaných bouřek.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Během úterý se následně studená fronta přesune i nad naše území. Čeká se tak výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru přes 80 km/h. Přesná lokalizace je složitá. Již ráno se na západě objeví doznívající bouřky z Německa, ale při postupu dále na východ se budou dopoledne rozpadat. Během dne budou vznikat spíše lokální a izolované přeháňky nebo bouřky. Večer a v noci na středu pak přijde od jihozápadu i rozsáhlý bouřkový systém, který přinese nejsilnější bouřky.

Hodnoty CAPE (energie v atmosféře) a střihu větru dosáhnou vysokých hodnot, které opět umožní i vznik supercel. I tak ale oproti čtvrtečním bouřkám, které přinesly ničivé tornádo na jih Moravy, budou hodnoty zhruba o polovinu nižší (kombinovaný index CAPE*shear, který vyjadřuje potenciál pro vznik supercel, dosáhl na jihu Moravy ve čtvrtek hodnot 1200 m2/s2, zítra se čekají hodnoty nejvýše kolem 600 m2/s2).

Fronta
Synoptická situace na úterý - nad Českem bude ležet studená fronta, díky které se budou tvořit bouřky, zdroj: metoffice.gov.uk