Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V Jeseníku nad Odrou bouřka lámala stromy a poničila střechy, mohlo jít o slabé tornádo

Vážné škody po sobotní odpolední bouřce hlásí Jeseník nad Odrou v části Hrabětice (na Novojičínsku). Mezi 14. a 15. hodinou se zde přehnal okraj bouřky, při kterém se vyskytl velmi silný vítr. Ten strhával střešní tašky, lámal stromy a lidem ze zahrad odnášel předměty. Podle lidí zdvihl do výšky například trampolínu ale i zahradní domek. S odklízením škod v obci odpoledne pomáhali hasiči. Jednu ze střech, kde vítr strhl velkou část plechové střešní krytiny, museli kvůli hrozbě pádu hasiči odstranit. Na zahradě u jednoho z rodinných domků náhle spadla i mohutná stoletá lípa, kterou hasiči odstranili.

Škody
Škody způsobené větrem v obci Jeseník nad Odrou (Hrabětice), zdroj: Klaris Majkusová

Škody
Hasiči odklízejí škody v obci Jeseník nad Odrou (Hrabětice), zdroj: Hasiči Odry

Záběry z obec Jeseník nad Odrou (části Hrabětice) na videu od hasičů

Podle popisu škod (lidé pozorovali, že vítr předměty ze země zdvihal) se mohlo jednat o slabé tornádo (F0). Obec Jeseník nad Odrou (část Hrabětice) ležela na jižním okraji bouřky, kde není předpoklad výskytu například downburstu, který by mohl působit podobné škody. Samotná kondenzační nálevka tornáda ale pozorována nebyla (ta se ovšem u slabších a krátce trvajících tornád nemusí zviditelnit). Výskytu lokálního tornáda napovídá i to, že dnes nikdy jinde škody v souvislosti se silným větrem hlášeny nebyly.

Radar
Radarový snímek bouřky ze 14:30, když zasáhla Jeseník nad Odrou (ten se nacházel na okraji ve slabších radarových odrazech), zdroj: ventusky.com

Letos už u nás byla hlášena a potvrzena dvě tornáda. Nejvýznamnější o síle F1 zasáhlo Lanžhot na jihu Moravy (viz článek).