Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Sezona bouřek začíná, na Moravě dnes bouřky doprovodily i kroupy

Dnes jsou v Česku pozorovány v letošním roce první významnější bouřky. Odpoledne se vytvořily na úplném jihu Čech, častěji potom na Moravě a později i ve Slezsku. Vůbec nejsilnější bouřkové jádro bylo hlášeno na jihu Moravy nedaleko Kyjova, kde na radaru dosáhlo odrazivosti 60 dBZ. Takové vysoké hodnoty již ukazují, že bouřku doprovázejí kroupy. Shodou okolností se jedná o oblast nedaleko té, kde před rokem udeřilo tornádo. Kroupy v oblasti potvrzují i lidé (například fotografie z Mistřína). Jejich velikost se pohybovala většinou od pár milimetrů až po 2 cm.

Kroupy
Mistřín u Kyjova dnes odpoledne - bouřku doprovodily malé kroupy, zdroj: Bohdana Daňková

Malé kroupy byly hlášeny i na několika dalších místech na Moravě (např. Šardice u Kyjova, Podolí u Přerova). V brzkých jarních bouřkách jsou kroupy poměrně časté. Vzduch je ve výšce totiž relativně studený a před dopadem na zem tak kroupy nestihnou roztát (v letních měsících by takto malé kroupy většinou roztály). V bouřkách také lokálně za krátkou dobu spadlo kolem 10 mm srážek a vyskytly se nárazy větru od 50 do 70 km/h.

V bouřkách na našem území do 16:00 uhodilo přes 7 000 blesků podle sítě Blitzortung.org. Bouřky se aktuálně přesouvají na sever Moravy a číslo tak není konečné a zřejmě přesáhne 10 000 blesků, což je na duben poměrně vysoká hodnota. V minulém roce se u nás podobně vysoký počet blesků poprvé objevil až 12. května.

Blesky
Množství blesků na našem území dne 24.4.2022 do 16:30, zdroj: blesky.bourky.cz