Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Tornádová sezóna v USA běží v plném proudu, dnes tornáda zasáhnou především státy Mississippi a Alabamu

Pouze týden od ničivých tornád, která zasáhla státy Mississippi a Alabamu, se oblast Dixie Alley na jihu USA musí připravit na další vlnu nebezpečných bouří, které mohou produkovat tornáda. Dnes se v této oblasti naskytnou vhodné podmínky pro formaci bouří a tornád, která mohou být silná a déletrvající. Ačkoliv jsme letos zaznamenávali relativně pomalý začátek sezóny tornád, nyní aktivita rapidně narůstá. Kupříkladu minulý týden na Den svatého Patrika zasáhlo jmenované státy USA téměř 60 tornád.

Dixie Alley
Obr. 1: Oblast Dixie Alley vyznačená na mapě USA, zdroj: en.wikipedia.org

Díky lednovým a únorovým vpádům chladného vzduchu do USA byl začátek sezóny tornád zpožděn. Ale nyní se zdá, že sezóna 2021 promptně dohání dlouhodobé statistiky. Jak ukazuje obr. 2, do 22. března tohoto roku bylo v USA hlášeno 131 tornád. Oproti téměř rekordně nízkému počtu hlášení o tornádech do začátku března se situace nyní zhoršuje a počet tornád narůstá.

Tornáda
Obr. 2: Roční počty tornád v USA - červeně je označen letošní rok, černě potom douhodobý průměr. Ostatní barvy znázorňují různé roky (dle legendy), zdroj: spc.noaa.gov

Narůstající aktivita tornád začíná odpovídat původním předpokladům. V roce 2021 se totiž očekává, že Pacifik bude díky jevu La Nina chladnější než za běžné situace, což povede k nárůstu povětrnostních událostí spojených s výskytem tornád. Čili v letošní sezóně bychom měli registrovat vyšší četnost tornád v USA a tím pádem i vyšší škody.

Netrvalo tedy dlouho a pokračující povětrnostní vzorec s dynamickými systémy počasí v tomto týdnu opět zvýšil riziko pro výskyt nebezpečného počasí s tornády. Stejně jako u předešlé situace způsobuje větší potenciál pro vznik tornád velmi silný jet stream. Silný vítr ve vyšších vrstvách atmosféry (obr. 3) proudí okolo výškové brázdy nižšího tlaku vzduchu a poskytuje příznivé podmínky pro vznik a vývoj bouří, především díky změně směru a rychlosti větru mezi přízemními a výškovými hladinami (tedy tzv. střih větru).

Jet stream
Obr. 3: Rychlost větru ve výšce cca 9 km, kde je patrný jet stream (tmavě červeně vyznačená oblast s vysokými rychlostmi větru), zdroj: ventusky.com

Během dneška (25. března) tak budou velice vhodné podmínky pro vznik tzv. supercelárních bouří. K rozvoji supercel přispívají zpravidla vysoké hodnoty CAPE (z angl. Convective available potential energy), jedná se o energii, která se může potenciálně nad daným místem uvolnit a působit tvorbu konvekční oblačnosti, později bouřek. Dále k rozvoji supercel přispívá silný vertikální střih větru. Právě během dneška bude ležet oblast Dixie Alley v teplém sektoru tlakové níže, kde budou hodnoty CAPE okolo 2000 J/kg. Také je zde výrazný vertikální střih větru, a to jak směrový tak rychlostní. Při zemi bude vanout převáženě jižní vítr, ale s výškou se bude stáčet na jihozápadní a bude také silnější. Jak jsme avizovali výše, ve vyšších vrstvách atmosféry bude jet stream, který vane od jihozápadu, ale ve spodních vrstvách se začne prohlubovat tlaková níže a po její přední straně bude vát vítr od jihu. Důležité je zmínit, že bude výrazný střih větru i ve vrstvě do 1 km nad zemí, což podporuje rotaci ve spodních vrstvách a vede ke vzniku tornád.

Zmíněné podmínky přinášejí obavy, protože by během dnešního dne mohly vést k formaci nebezpečných tornád ve státech Mississippi, Alabama, Tennessee a v jejich bezprostředním okolí. V oblasti, ve které žije více než milion lidí, již platí varování s nejvyšším stupněm nebezpečí (obr. 3).

Upozornění
Obr. 4: Varování před silnými bouřkami pro 25. března - ve fialově označené oblasti platí varování s nejvyšším stupněm nebezpečí, zdroj: spc.noaa.gov