Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Moravu zasáhly bouřky s kroupami, v Zábřehu měly 6 cm

Uplynulé dny k nám přinesly i velmi silné bouřky. V pondělí způsobily značně škody bouřky na severozápadě Čech v Karlovarském kraji. V úterý se bouřky našemu území vyhnuly a zasáhly Německo. Ve středu škody způsobily hlavně ve východních částech Středočeského kraje.

Včera naopak bouřky způsobily rozsáhlé škody na Moravě, kde hasiči hlásili stovky výjezdů (nejvíce v tomto týdnu). Nejvíce byl postižen Olomoucký kraj, kde na Šumpersku bylo po přívalovém dešti zaplaveno několik obcí. V Zábřehu dokonce padaly kroupy o velikosti až 6 cm (viz fotografie níže).


Krátce po 19. hodině prošla výrazná bouřková vlna doprovázená přívalovými srážkami a krupobitím přes Prostějovsko a částečně zasáhla i Přerovsko. V Němčicích nad Hanou zasedla i povodňová komise. Při této bouřce se v Pustiměři na Vyškovsku vyskytly kroupy o velikosti 5 cm. Jednalo se o supercelu.

Bouřky
Bouřky v Olomouckém kraji často způsobovaly lokální povodně, hasiči odčerpávali vodu z domů na spoustě míst, zdroj: hzscr.cz

Bouřky
Bouřky v Olomouckém kraji často způsobovaly lokální povodně, hasiči odčerpávali vodu z domů na spoustě míst, zdroj: hzscr.cz

V noci se další bouřky vytvořily také na Vysočině, ale škody již nebyly tak rozsáhlé jako na Šumpersku a Prostějovsku. Dnes se u nás bouřky již nečekají. Opět silné bouřky k nám dorazí v sobotu odpoledne a v noci ze soboty na neděli.

Srážky
Mapa srážek za posledních 24 hodin - v červeně vyznačených oblastech se vyskytly silné bouřky, zdroj: ČHMÚ