Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Pátek a sobotu doprovodí časté bouřky, ojediněle silné

Již v pondělí a v úterý se na řadě míst vyskytly bouřky. Včera ustaly a dnes se vyskytují jen ojediněle. Aktuálně bouří například na Šumavě. Večer se ovšem na západě bouřky objeví častěji. Míří sem totiž z Bavorska. Zítra s nimi potom musíme počítat i na zbytku území.

Počasí u nás totiž začíná ovlivňovat brázda nižšího tlaku vzduchu nad střední Evropou. Zároveň k nám proudí teplý a především vlhký vzduch, což se projevuje nepříjemným pocitem dusna. Na teploměrech je sice často jen kolem 31 °C, ale pocitově je dnes až 35 °C. S tím, jak se k nám nasune brázda nižšího tlaku vzduchu, se začne tvořit bohatá kupovitá oblačnost a přidají se také přeháňky a bouřky. Ty se budou zítra vyskytovat již od rána. Nejčastější ovšem budou v pátek odpoledne a večer. Objeví se na zhruba 70 % území. V bouřkách se ojediněle objeví přívalové srážky s úhrny až 40 mm a kroupy do 2 cm.

Podobné počasí jako v pátek, nás čeká také v sobotu. Výrazněji přeháněk a bouřek opět ubude v neděli. V příštím týdnu se ovšem vrátí. Teploty budou stále letní, ale vyloženě tropických hodnot již nebudou dosahovat tak často jako v uplynulých dnech.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za pátek a sobotu - zaprší na většině území, v bouřkách to může být lokálně až 40 mm (vyšší srážkové úhrny v bouřkách ovšem model nedokáže přesně rozlišit), zdroj: ventusky.com