Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Východem se prohnala dvě silná derecha

Výrazné teplotní rozhraní, které se udržuje nad naším územím, způsobilo včera velmi silné bouřky, které se prohnaly východem našeho území. První bouřky se u nás začaly tvořit již ve středu večer na západě Čech, ale vydatnější dorazily až po půlnoci na Moravu a Slezsko. Zde se zformoval mohutný bouřkový komplex, který bývá označován jako derecho. Jedná se o bouřkové systémy, které postupují velmi rychle a doprovází je silné nárazy větru nad 90 km/h a to na rozsáhlém území (tento typ bouřek často zasáhne oblast dlouhou přes 400 km). Ráno se derecho z Moravy a Slezska přesunulo dále nad Polsko a rozpadlo se až na severovýchodě Polska. Po bouřce byly hlášeny četné škody v podobě popadaných stromů a poškozených střech.

Ve čtvrtek během dne se pozice frontálního rozhraní oddělující teplý vzduch na východě od chladného na západě nezměnila a tak se odpoledne bouřky opět začaly ve stejných oblastech jako v noci. První silná bouřka se vytvořila k večeru na jihu Moravy a pokračovala dále na severovýchod do Polska. Opět způsobila škody v podobě popadaných stromů a to hlavně na Přerovsku. Bouřky doprovodily i kroupy dosahující až 2 cm. Vůbec nejsilnější bouřka dorazila kolem půlnoci na jih Moravy a pokračovala dále na sever přes Moravu, Slezsko a částečně zasáhla i východ Čech. Opět se jednalo o tzv. derecho. Celý bouřkový komplex zasáhl několik států (vznikl nad Itálií a zasáhl i sever Chorvatska, Slovinsko a přes Rakousko se přihnal až na Moravu). Bouřku doprovázely nárazy větru o síle až 100 km/h. Především na jihu Moravy hasiči hlásí přes 300 výjezdů k popadaným stromům.

Dnes se bouřky vyskytují především ve východní polovině Čech. Opět mohou být i velmi silné. V noci na zítřek bouřky ustanou úplně a o víkendu se u nás již nevyskytnou.

Počasí
Mohutný bouřkový systém (derecho) postupující z Rakouska na jih Moravy. Bouřka před tím zasáhla také Slovinsko, sever Chorvatska a vznikla nad Itálií. Přes Evropu tak působila škody v pásu dlouhém přes 600 km, zdroj: Blitzortung.org

Hasiči
Ve většině případů odstraňovali hasiči popadané stromy ze silnic - snímek pochází z Jihomoravského kraje, kde hasiči vyjížděli k více než 300 případům a stále ještě odstraňují popadané stromy, zdroj: Firebrno.cz