Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Vedra ukončily na září nezvykle silné bouřky

Včera večer k nám vrcholil příliv velmi teplého vzduchu. Teploty se nejčastěji pohybovaly mezi 25 °C až 29 °C, zejména v Polabí přesáhly i 30 °C. Nejvyšší teplota byla podle ČHMÚ naměřena na stanici Brandýs nad Labem 31,5 °C, Husinec - Řež 31,4 °C a Praha - Libuš 30,9 °C. Tropický den zaznamenalo 19 stanic (necelých 10 %). Na 18 stanicích (z celkového počtu 147) byl potom i překonán nebo vyrovnán rekord pro tento den.

Večer potom nezvykle teplé počasí ukončil přechod studené fronty. Zejména na v západních, středních a severních Čechách se vyskytly četné bouřky. Podle sítě Blitzortung při jejich přechodu uhodilo necelých 15 000 blesků. To je nejvíce od začátku srpna. Takový počet blesků je na září nezvyklý. V posledních pěti letech se u nás v září vyskytlo nejvýše 4 000 blesků za den. Bouřky působily také škody. Na čele bouřek se vyskytovala húlava (silný nárazový vítr). V Plzni (na stanici Košutka) a v Praze (na stanici Karlov) dokonce nárazy větru překročily 100 km/h. Hasiči v obou městech vyjížděli k popadaným stromům. Srážkové úhrny se v bouřkách pohybovaly většinou do 10 mm.

Další bouřky se u nás objeví v noci z neděle na pondělí, kdy počasí ve střední Evropě ovlivní rychle se prohlubující tlaková níže. Očekává se ještě silnější vítr, který může způsobit rozsáhlejší škody. V nárazech může v noci dosáhnout až 100 km/h i v nižších polohách. Ve zbytku září se potom již bouřky neočekávají.

Blesky
Blesky během včerejšího dne (barevně odlišeny dle času výskytu) - v Čechách byl včerejší den bouřlivý, zdroj: blesky.bourky.cz

Blesky
Příchod bouřek do Plzně - na čele byl pozorovatelný výrazný shelf cloud

Blesky
Příchod bouřek do Plzně - na čele byl pozorovatelný výrazný shelf cloud