Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Napršelo i přes 50 mm, další srážky přijdou

Včera přes naše území přecházel frontální systém. První bouřky se vyskytly již ráno na západě Čech. Další začaly vznikat odpoledne v Čechách a postupně se přesouvaly dále na Moravu a Slezsko. Právě na Vysočině na pomezí Čech a Moravy byly bouřky nejsilnější. Na řadě míst je doprovázely přívalové srážky. V obci Radostín v okrese Žďár nad Sázavou spadlo podle ČHMÚ během jedné hodiny až kolem 60 mm srážek. Přes 50 mm srážek během jedné hodiny spadlo také v obci Chlum u Třeboně. Srážky zasáhly většinu území. Především ve východní polovině území byly i trvalejší a srážkové úhrny se pohybovaly často od 10 do 30 mm srážek. Neměřitelné množství srážek spadlo především v oblasti Šumavy.

Dnes dopoledne déšť ještě dozníval na severovýchodě území. Další bouřky k nám dorazí zítra. Již ráno se mohou objevit bouřky na západě Čech. Během dne se potom budou v Čechách tvořit další, k večeru se rozšíří i na Moravu a Slezsko. Bouřky budou opět ojediněle silné, doprovázené přívalovými srážkami přes 30 mm a silnými nárazy větru kolem 70 km/h. S přeháňkami a především na východě i bouřkami musíme počítat také v neděli. Bouřky již ovšem nebudou tak intenzivní.

Na začátku příštího týdne k nám zřejmě dorazí trvalý a vydatný déšť. Na větší části území Čech by mohlo napršet i přes 50 mm srážek a nelze vyloučit ani vzestupy hladin řek. Předpovědi se ovšem ještě budou upřesňovat. Počasí ve střední Evropě ovlivní tlaková níže.

Tip: Numerický model - předpověď srážek a teplot na numerickém modelu

Srážky
Srážky od včerejších 10:00 do dnešních 10:00 - na pomezí Čech a Moravy spadlo i přes 50 mm srážek, zdroj: ČHMÚ