Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

U italského Janova spadlo za den 926 mm srážek, ve Středomoří uhodilo přes čtvrt milionu blesků

Vydatné deště včera zasáhly sever Itálie. Vlhký a teplý vzduch ze Středozemního moře sem přinesl intenzivní bouřky, které se na pobřeží neustále obnovovaly na stejném místě. Vůbec nejvydatnější bouřky se vyskytly kolem Janova. V italské obci Rossiglione (zhruba 25 km od Janova) spadlo za pouhých 15 hodin 808 mm srážek, za 24 hodin potom srážkový úhrn dosáhl 926 mm. Úhrn srážek se tak blíží národnímu rekordu. Dosavadní rekord z roku 1970 pro úhrn za 24 hodin činí 948 mm srážek a pochází ze čtvrtě Bolzaneto, která se nachází v Janově.

Srážky
Úhrn srážek v regionu Ligurie, zdroj: omirl.regione.liguria.it

Povodně
Rozvodněné řeky v regionu Ligurie dne 4. října, zdroj: meteoweb.eu



Vydatné bouřky zasáhly celé západní pobřeží Itálie. V oblasti Středomoří uhodilo přes 250 000 blesků za 24 hodin podle sítě Blitzortung.org. V některých oblastech blesky trvale rozzářily noční oblohu. Byly totiž tak časté, že se vyskytovaly neustále po sobě. Lidé z Říma psali, že takovou bouřku několik let nezažili (meteoweb.eu). Blesky v Itálii způsobily značný počet požárů. Ochromena kvůli bouřkám je železniční doprava i na hlavních koridorech (například mezi Římem a Neapolí). Silné bouřky se na začátku podzimu vyskytují v Itálii pravidelně, ale tentokrát zasáhly význačně rozsáhlou oblast a přinesly velmi vysoký počet blesků.

Blesky
Suma blesků od včerejších 10:00 do dnešních 10:00 - barevně jsou blesky odlišeny dle času výskytu, zdroj: blitzortung.org