Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Kvůli suchu roste riziko požárů, aktivita klíšťat je vysoká

Do Česka v tomto týdnu naplno přišlo letní počasí a s ním i jeho negativní dopady. Kvůli suchu roste především riziko požárů. To dnes ještě zvyšuje čerstvý vítr. Ten se sice o víkendu opět utiší, ale srážky se do konce týdne objeví jen zítra na jihu území. Aktuálně je suchem nejvíce ohrožena jižní Morava. Srážkový deficit od začátku roku hlásí ale většina území. Jen na severozápadě a severu Čech spadlo srážek nadprůměrné množství.

Srážky
Odcyhlka srážek od dlouhodobého průměru v %na našem území v letošním roce - červeně a oranžově označené oblasti hlásí podprůměrné množství srážek, zdroj: chmi.cz

S rostoucími teplotami se také výrazně zvýšila aktivita klíštěte. Ta aktuálně na celém území dosahuje nejvyšších hodnot (chmi.cz). V dubnu kvůli chladnému počasí příroda nabrala také zpoždění v kvetení. To ale během posledních dnů rychle dohnala a aktuálně už na většině území vývoj kvetení odpovídá dlouhodobým průměrům. Jen na horách je ještě lehce opožděný. I díky rychlému vykvetení a suchu je aktuálně v ovzduší nadprůměrné množství pylu. Dominantními alergeny jsou dub, bříza, buk, vrba, jírovec, ořešák, řepka, jehličnany a již začíná sezona trav.

Vegetace
Vývoj vegetace ve srovnání s normálem - po výrazném jarním zpoždění, vegetace dohnala, co zameškala, zdroj: facebook.com

Podprůměrné je aktuálně množství ozonu (je až o 11 % nižší, než je v květnu běžné). I díky tomu hodnoty UV-indexu dosahují v poledne až vysokých hodnot 6. Je proto zapotřebí nepodceňovat sluneční záření a přes poledne nebýt na přímém Slunci. V dopoledních a odpoledních hodinách je již vhodné se mazat opalovacím krémem a používat sluneční brýle.