Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

V Polabí byla v pondělí pozorována menší supercela

Včera se hlavně v severní polovině Čech vyskytovaly přeháňky a někde i zabouřilo. Zajímavá byla večerní bouřka, která vznikla severně od Prahy v Polabí a postupovala dále na východ. Podle radarových záznamů vykazovala rotaci a jednalo se tak o slabou supercelu (tzv. Low Topped). Bouřková oblačnost nebyla vertikálně dostatečně mohutná a tak supercela nepřinesla nebezpečné jevy (například v podobě velikých krup). Spíše nabídla vizuálně zajímavou podívanou na obloze. Jedná se o jednu z prvních zachycených supercel na našem území s charakteristickou oblačností (viz snímek). Právě v této části bouřky mohou vznikat tornáda, ale ty se objevují až u těch nejsilnějších supercel.

Supercela
Včerejší večerní supercela na Pardubicku s pěkným wall cloudem (Czech Thunderstorm Research Association, Tomáš Launa), zdroj: facebook.com

Supercela
Mapa postupu slabé supercely od 18:15 do 21:05 (Miloslav Roháček), zdroj: facebook.com

Takto slabé supercely jsou na našem území běžné a vyskytují se každoročně. Škody působí až ty silné, ale ty vyžadují více energie v atmosféře (ty nastávají zpravidla při letních až tropických teplotách, naopak v pondělí bylo příliš chladno).