Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Mohutné tornádo v Německu, vír hlášen i v Čechách

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje tlaková níže. Ta přináší rozmanité počasí. Vyskytuje se jak trvalý déšť, tak i přeháňky nebo bouřky. V Česku v uplynulých 24 hodinách zapršelo téměř na celém území. Srážky zasáhly také okolní státy. V Německu byly hlášeny i velmi silné bouřky. Na jedné z nich se v západním Německu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko vyskytlo mohutné tornádo. Pozorováno bylo kolem 18:00 a jeho šířka dosáhla na evropské poměry značného rozsahu. Několik desítek metrů široké tornádo se hnalo přírodou a vyděsilo tisíce lidí, kteří byly v okolí. Ve městě Viersen zničilo střechy několika domů a vyvracelo stromy. Vyžádalo si i jednoho vážně zraněného. Rozsah škod v oblasti je po bouřce značný.

Vzdušný vír se dnes vyskytl také na severu Čech v obci Travčice nedaleko Litoměřic. Výrazná tromba se spouštěla ze základny bouřkového oblaku až k zemi. Zatím ovšem nejsou hlášeny žádné škody, takže není zcela jisté, jestli došlo ke kontaktu se zemí a jednalo se přímo o slabé tornádo. První záběry a pozorování lidí ovšem naznačují, že se vzdušný vír mohl spouštět až k zemi. Menší tromba se odpoledne vyskytla také v oblasti města Litomyšl v Pardubickém kraji.

Níže si můžete prohlédnout dnešní záběry mohutného tornáda v Německu (první tři videa). Na posledním videu je vzdušný vír dnes odpoledne na severu Čech v okolí obci Travčice.