Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Nad Litoměřicemi lidé pozorovali výraznou trombu, v Bavorsku poškodilo domy tornádo

Dnes se u nás opět vyskytovaly časté přeháňky a ojediněle byly hlášeny i bouřky. Na jedné z nich se v 16:05 nad Litoměřicemi vytvořila i výrazná tromba (vzdušný vír bez kontaktu se zemí, který je charakteristický pro tornádo). Výrazná tromba se táhla několik set metrů ze základny bouřkového oblaku směrem k zemi (kontakt se zemí ale kvůli absenci nahlášených škod potvrdit nelze). Samotnou bouřku doprovodil hustý déšť a několik blesků.


Záběry tromby z Litoměřic v oblasti Zahrada Čech dnes odpoledne

Přímo tornádo se naopak včera v 19:40 vyskytlo v bavorské obci Herlheim. Kontakt se zemí trval jen krátkou chvíli, ale tornádo v obci stihlo poškodit asi 8 střech domů a několik aut. Na Fujitově stupnici tornádo dosáhlo nejnižší intenzity F0. Škody po tornádu pomáhali odklízet také hasiči.


Škody po tornádu v bavorském městě Herlheim

Slabé tornádo bylo včera pozorováno také ve středním Polsku u obce Młynice. Zde se naštěstí vyskytlo jen nad loukami a vážnější škody nezpůsobilo. Zachytili ho ovšem desítky lidí (viz fotografie).

Tornádo
Tornádo 27.8.2021 v Polsku u obce Młynice v 18:20, zdroj: Radek Mielcarek

Vznik tornád a tromb v těchto dnech podporuje výšková tlaková níže, která se udržuje nad střední Evropou. Nejsou ovšem vázány přímo na supercely a nedosahují tak větší intenzity.