Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Ve Zlíně spadlo během chvíle 83 mm srážek

Ve Zlínském kraji se včera odpoledne hlavně v horských polohách tvořily bouřky. Z nich následně vytékal chladný vzduch, který podpořil rozvoj výrazné konvekce i mimo horské polohy. Po 17. hodině zasáhla vůbec nejsilnější bouřka Zlín, kam přinesla extrémně vydatné srážky. Za pouhou hodinu v centru města spadlo na stanici ČHMÚ až 83 mm srážek. To je množství, které ve Zlíně běžně spadne za celý měsíc. V okrajových částech města (Štípa) to bylo kolem 40 mm srážek. Na vzdálenějších stanicích potom úhrny klesaly k 30 mm (Hošťálková 30 mm, Holešov 30 mm). V samotném Zlíně situace způsobila kalamitu. Takto výrazný úhrn srážek je výjimečný a obyvatelé Zlína na danou bouřku dlouho nezapomenou.

Celkově hasiči ve Zlíně vyjížděli k 64 událostem (v celém kraji to bylo jen o 12 událostí více). Na ulici Dlouhá došlo k zatopení podjezdu pod železniční tratí a uvázlo zde jedno osobní vozidlo, které hasiči vyprostili. Dále došlo k vniknutí vody do podzemních garáží nákupního centra Albert v místní části Prštné či k vniknutí vody do zrekonstruovaného objektu obchodního domu PRIOR na náměstí Práce. Na řadě míst hasiči odčerpávali vodu ze zatopených domů. Dle hasičů to přímo ve Zlíně vypadalo, jako kdyby se otevřely všechny zdroje vody. V jednom případě profesionální hasiči ze Zlína vyjeli k odstranění stromu rozštíplého bleskem.

Hrozí další bouřky
S výskytem bouřek musíme počítat také dnes. I když by měly zasáhnout zhruba jen necelých 30 procent území Česka, můžou se objevit prakticky kdekoliv. Zítra již bude bouřek méně (objeví se jen ojediněle). Častěji se u nás bouřky objeví ve čtvrtek a v pátek, kdy jejich vznik podpoří slabší studená fronta.

Zlín
Zatopené ulice ve Zlíně po bouřce, zdroj: HZSCR


Zlín
Zatopené ulice ve Zlíně po bouřce, zdroj: HZSCR


Zlín
Zatopené ulice ve Zlíně po bouřce, zdroj: HZSCR

Zlín
Celkové srážkové úhrny za posledních 24 hodin - ve Zlíně spadlo nejvíce srážek (83 mm), zdroj: ČHMÚ