Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Lovci hurikánů létají přímo do oka hurikánů

V dnešní době, která podporuje rozvoj technických vymožeností a získávání cenných dat, můžeme pořizovat údaje o hurikánech z mnoha zařízení a nosičů. Například z meteorologických stanic se dozvíme, jak silný vítr vane, jak se mění teplota (jedná se ale o měření v jednom bodě), z meteorologických radiolokátorů dostáváme přehled o rozložení a intenzitě srážek, aerologické výstupy informují o vertikální struktuře a družicové snímky upozorňují na strukturu bouře zejména z hlediska horní hranice oblačnosti. V USA však existuje také speciální tým, který se zabývá pozorováním tropických níží z letadel, a to v bezprostřední blízkosti zejména kvůli nutnosti získání přesných a doplňujících informací (tlak vzduchu v centru a rychlost větru) pro přesnější předpověď těchto fenoménů. Říkají si lovci hurikánů (Hurricane Hunters).

První záměrný let do oblasti hurikánu, který prokázal, že i takovéto extrémní podmínky jsou pro letouny a jejich posádky překonatelné, byl uskutečněn už v roce 1943, i když myšlenky o nich se objevovaly již ve třicátých letech. Od roku 1946 se pak pro jednotky vykonávající takové úkoly ujal v USA název Hurricane Hunters. Jedná se o jednotky 53. Weather Reconnaissance Squadron (dále 53. WRS) letectva Spojených států (jediná jednotka na světě věnující se pouze průzkumu počasí), které startují ze základny Keesel v Mississippi a také letouny NOAA (National Oceanic a Atmospheric Administration) s domovskou základnou v Tampě na Floridě. Oblastí zájmu je severní Atlantik a severovýchodní Pacifik. Trasa jejich letu protíná několikrát přímo centrum hurikánu (tzv. oko hurikánu) nejčastěji ve výškách od přibližně 150 m do 3000 m. O nebezpečnosti jejich misí svědčí i pět posádek, které od počátku realizace zmíněných letů zahynuly. Nebezpečí tkví zejména ve velmi silných vzestupných či sestupných proudech v bouři.

Lovci hurikánů
Oko hurikánu Katrina (2005) z paluby Hurricane Hunters, Zdroj: Wikipedia

V průběhu historie se v roli letounu zkoumajícího hurikány vystřídalo několik typů letadel. V současnosti slouží jednotce 53. WRS letoun Lockheed WC-130J Super Hercules (s posádkou o celkovém počtu pěti osob - pilot, co-pilot, navigátor a 2 osoby se specializací v oblasti počasí) a na základně NOAA jsou to Lockheed WP-3D Orion a G-IV Gulfstream.

Lovci hurikánů
Lockheed WC-130J z 53. WRS, Zdroj: Wikipedia

Posádka je nejprve vyslána na počátku tvorby tropické cyklony vyšetřit, zda se vítr v centru opravdu otáčí v protisměru hodinových ručiček. V další fázi tropické níže již prolétávají samotným okem hurikánu a vyšetřují jeho parametry.

Každé letadlo je vybaveno celou řadou přístrojů (například meteorologickým radarem či mikrovlnným radiometrem), při vlétnutí do samotného oka hurikánu jsou spuštěny sondy měřící zejména maximální rychlost větru a minimální hodnotu tlaku vzduchu při zemském povrchu. Data jsou ihned odesílána prostřednictvím komunikačních družic do národního hurikánového centra, které je vyhodnotí a může upřesnit předpovědi jejich dopadů a předat informace dále kvůli případné evakuaci obyvatel či jiných preventivních opatření. Mise posádek Hurricane Hunters tedy slouží především ke zpřesnění předpovědí tohoto fenoménu.
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.