Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Vydatné sněžení v Alpách, napadne přes metr sněhu

Počasí v tomto týdnu je v Evropě velmi nepříznivé. Ve Středomoří se totiž utvořily tlakové níže, které ovlivňují jižní i střední Evropu. Benátky vlivem vydatných dešťů a silného větru, který vzedmul hladinu moře, zaplavila voda. V okolí Madridu ve Španělsku zase vydatné sněžení komplikovalo dopravu. U nás v polovině týdne také napadl první sníh, který i lámal větve stromů (byl totiž mokrý a těžký). Nejvydatnější sněžení zasáhlo ovšem Alpy. Až 50 cm sněhu připadlo především na pomezí západního Rakouska a Itálie. V noci na dnešek naopak vydatně sněžilo v Alpách ve Francii a ve Francouzském středohoří. Zde byl sníh ovšem velmi mokrý a tak způsobil pády tisíce stromů. Řada oblastí se ocitla bez proudu. Kolem 5 cm sněhu napadlo i v oblasti kolem Lyonu, který leží v nadmořské výšce jen 170 m. Ve vyšších polohách napadlo až čtvrt metru mokrého sněhu.

Aktuálně se sněžení z francouzských Alp přesouvá opět do oblasti na pomezí Itálie a Rakouska a bude z celého týdne nejvydatnější. Například v Dolomitech se v následujících 24 hodinách očekává v polohách nad 1700 m až metr nového sněhu. Ve vyšších polohách východních Alp tak bude v sobotu již ležet kolem metru a půl sněhu (v západních Alpách naopak leží většinou kolem půl metru sněhu). Další vydatné srážky na východ Alp navíc dorazí již v neděli. Za 72 hodin může lokálně spadnout od 200 do 300 mm srážek.

Srážky
Očekávané srážky v Alpách v následujících 24 hodinách (do sobotního poledne) - v oblasti Dolomit spadne přes 100 mm srážek, tedy ve vyšších polohách přes metru sněhu

Sníh
Výška sněhové pokrývky v Alpách zítra dopoledne, model COSMO ve vysokém rozlišení