Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

V Alpách napadne přes 150 cm sněhu

Tlaková níže nad západní Evropou přinese v příštích dnech značné množství srážek do oblasti Alp. Zejména v západních Alpách na pomezí Itálie a Švýcarska spadne do čtvrtečního rána od 100 do 200 mm srážek. Ve vyšších polohách (přibližně od 1200 m) budou srážky sněhové. Očekává se, že napadne přes 150 cm sněhu. Nejvydatněji bude v Alpách sněžit ve čtvrtek, kdy za pouhou hodinu připadne až 10 cm sněhu. Tak vydatné sněžení zvýší riziko lavin v Alpách a přinese dopravní komplikace.

K nám se tyto srážky dostanou až v pátek a budou jen slabé. V příštích dnech nás čeká spíše suché a velmi teplé počasí. Hlavně ve čtvrtek se teploty dostanou až na 20 °C. O poznání chladněji bude v západním Německu, kde se ve čtvrtek teploty očekávají jen kolem 4 °C. Nad Evropu se totiž utvoří výrazné teplotní rozhraní. Na západ Evropy pronikne chladnější vzduch od severozápadu, nad naše území naopak teplý ze Středomoří.

Srážky v Evropě
Očekávané množství srážek v oblasti Alp do pátečního rána (za 72 hodin) - v červeně vyznačených oblastech spadne 100 až 200 mm srážek, zdroj: Ventusky