Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Hurikánová sezóna se blíží, vznikla první cyklona Andrea

Důkazem, že se blíží sezóna hurikánů v severním Atlantiku, byla subtropická bouře Andrea, která se zformovala v pondělní podvečer v západním Atlantiku. Jak uvedlo centrum pro hurikány (NHC), Andrea měla největší rychlost větru zhruba 64 km/h a nejblíže k pevnině byla 370 km od Bermudských ostrovů, to už však byla velmi slabá.

Cyklona Andrea v úterý dopoledne vizualizovaná prostřednictvím Ventusky

Pojmenování dostává tropická cyklona při dosažení fáze (sub)tropické bouře, tedy při překročení limitu ustálené rychlosti větru 63 km/h. Cyklona tak málem ani nedostala jméno. Následující den po pojmenování začala cyklona slábnout a byla zpět ve fázi tropické deprese. Kategorizována byla jako subtropická bouře (místo obvyklého: tropická bouře), protože se spojila s tlakovou níží ve vyšších vrstvách atmosféry, měla relativně rozsáhlou oblast s maximální rychlostí větru a ze satelitních snímků se zjistila povaha spíše subtropické cyklony.

Andrea
Na satelitním snímku se cyklona Andrea vyskytuje východně od břehů Ameriky (úplně vpravo) v oblasti Bermudských ostrovů, na které zamířila během noci z pondělí na úterý, zdroj: NOAA

Andrea s sebou přinesla naštěstí jen nad oceán silné srážky a bouře. Během úterý se navíc cyklona transformovala na mimotropickou, což by jí dalo možnost vytvořit si vlastní frontální systém a přinést srážky i do Evropy. Tato vize se však nesplnila a cyklona Andrea se v průběhu středy zcela zaplnila a tím zanikla.

Hurikánová sezóna v severním Atlantiku začíná oficiálně až 1. června, ale tropické bouře se mohou vyskytnout i dříve. Neznamená to však aktivnější, či silnější sezónu. Dle zprávy ze státní univerzity v Coloradu bude letošní sezóna průměrná. Odhaduje se, že celkově vznikne 12 pojmenovaných bouří, z toho 5 hurikánů a 2 silné (tzv. major) hurikány. Ostatní předpovědní centra očekávají také spíše průměrnou nebo lehce nadprůměrnou sezonu.

Tropická cyklona Andrea s sebou naštěstí nepřinesla žádné škody na životech ani na majetku, ale vyslala nám varování, že hurikánová sezóna se blíží. Další cyklona, o které uslyšíme, bude Barry. Kdy a kde vznikne ovšem zatím předpovědět nejde. Přehled ostatních jmen pro letošní sezonu hurikánů v Atlantiku najdete v tabulce níže.

Andrea (již použito)BarryChantalDorianErinFernand
GabrielleHumbertoImeldaJerryKarenLorenzo
MelissaNestorOlgaPabloRebekahSebastien
TanyaVanWendy

Přehled přidělených jmen tropických bouří pro letošní hurikánovou sezonu v Atlantiku