Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladné a proměnlivé počasí s přeháňkami, na horách sněhovými

Před námi je větrný týden, počasí bude aprílové

V příštím týdnu nás čeká klasické aprílové počasí. Teploty budou hodně rozkolísané a počítat musíme také s častými srážkami a větrem. Hned první den nového týdne začne často slunečným ránem. Minimální teploty ale budou nízké, většinou mezi -2 °C až -6 °C. Během dne se oteplí na 4 °C až 8 °C. To jsou na začátku dubna výrazně podprůměrné teploty. Na obloze bude během dne přibývat oblačnosti a začne zesilovat vítr. Odpoledne bude kromě jihovýchodu území dosahovat v nárazech rychlosti 50 až 60 km/h, na severu a severozápadě Čech až 70 km/h. Na horách večer dosáhne v nárazech až 90 km/h. Večer k nám od severozápadu dorazí frontální systém, který přinese sněžení, pod 400 m déšť.

Vítr
Maximální nárazy větru za pondělí, zdroj: ventusky.com

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v pondělí 3. dubna odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v podstatě v celé Evropě jsou teploty podprůměrné, zdroj: ventusky.com

V úterý ráno bude často pršet, v polohách nad 700 m sněžit. Do úterního poledne na horách připadne 10 až 20 cm sněhu (nejvíce na Šumavě a v Krkonoších). Během dne bude hranice sněžení stoupat až do poloh kolem 1200 metrů. Ráno už mrznout nebude a odpoledne teploty zamíří na 6 °C až 10 °C. Na obloze bude stále hodně oblačnosti a občas bude pršet (na horách i trvale). Vát bude čerstvý vítr s nárazy 50 až 70 km/h.

Ve středu se naše území ocitne v teplém sektoru tlakové níže. Ráno bude kolem 5 °C a odpoledne jarních 11 °C až 15 °C. Pocitovou teplotu ovšem bude snižovat stále čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h. Srážky v podobě přeháněk nebo občasného deště se objeví hlavně na severu a severovýchodě. Během dne budou ustávat.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - naše území bude ležet v teplém sektoru tlakové níže, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek odpoledne přes naše území přejde výrazná studená fronta. Před jejím příchodem se teploty ještě dostanou nad 10 °C. Po jejím přechodu se výrazně ochladí a hranice sněžení večer klesne do středních poloh. Ve čtvrtek se očekává silný vítr. Podle současných předpokladů dosáhne 60 až 90 km/h, na horách i 100 km/h. Tak silný vítr již může lámat stromy a působit škody.

Nárazy větru
Očekávané nárazy větru ve čtvrtek v poledne, zdroj: ventusky.com

V závěru týdne bude zřejmě chladno s maximálními teplotami kolem 6 °C a od středních poloh opět může sněžit. Předpovědi na závěr týdne jsou ale ještě poměrně nejisté.