Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Čeká nás vpád arktického vzduchu s tuhými mrazy

Před námi je vrchol letošní zimy. Sice se již pomalu blíží ke svému konci, ale s ohledem na nadprůměrně teplý leden a absenci jakýchkoliv výraznějších mrazů nás teprve vrchol zimy čeká nezvykle v závěru února. Cirkulaci nad severním pólem totiž narušilo v uplynulém týdnu výraznější oteplení, díky kterému se chladný vzduch ze severního pólu dostane i do mírných zeměpisných šířek v Evropě.

Dnes se nejvyšší denní teploty pohybují mezi 0 °C až 4 °C a na obloze je hodně oblačnosti, ale sněžení se již nikde nevyskytuje. Noc na zítřek přinese teploty většinou mezi -2 °C až -6 °C. V průběhu příštího týdne bude zimní počasí pokračovat a bude se ještě více ochlazovat. Zpočátku bude ochlazování jen mírné. Zítra budou odpolední teploty jen v průměru o 1 °C nižší. Naměříme většinou -1 °C až 3 °C. Sněžení se opět neočekává. Podobně chladné bude také úterý s tím, že na obloze přibude oblačnosti a na jihu a východě se může vyskytnout i slabší sněžení. Denní maxima kolem 1 °C se budou pohybovat také ve středu.

Chladný arktický vzduch k nám začne více pronikat ve druhé polovině týdne. Ve čtvrtek denní maxima zůstanou mezi -2 °C až 2 °C. Na východě se zřejmě vyskytne opět slabší sněžení. V pátek už zřejmě na celém území zaznamenáme ledový den (teploty zůstanou celý den pod bodem mrazu). Ráno se budou pohybovat kolem -6 °C a odpoledne kolem -2 °C. O víkendu zřejmě ranní teploty klesnou na řadě míst pod -10 °C a denní zůstanou jen kolem -5 °C. Na tom, že k nám v závěru týdne pronikne studený arktický vzduch, se již shoduje většina modelů. Množství srážek (nového sněhu) bude naopak jen nízké, ale předpověď srážek je vždy složitější než teplot. Čekají nás tak výrazně podprůměrné teploty.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Teploty
Hladina 850 hPa (výška 1500 m) dobře zachycuje velmi chladný vzduch, který se v závěru příštího týdne rozlije ze severního pólu až do střední Evropy, numerický model