Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Dnes ráno začalo astronomické léto

Dnes 21. června, v 6 hodin 24 minut středoevropského letního času, nastal letní slunovrat a tím začalo i astronomické léto. Slunce vstoupilo do znamení Raka a severní polokoule Země se nejvíce přiklonila k naší denní hvězdě. Tak zní suchá astronomická definice. Co však pro nás, obyvatele severní polokoule, okamžik letního slunovratu vlastně znamená? Všimnout si toho může každý. Stačí jen sledovat pozice východů a západů Slunce vůči objektům na horizontu (komíny, věže, výrazné osamocené stromy) v průběhu jednoho kalendářního roku.

Na počátku roku, vychází Slunce nad jihovýchodním obzorem a zapadá nad obzorem jihozápadním. Pak se pozice východů Slunce postupně posouvají směrem na východ, zatímco místa, nad kterými Slunce zapadá, se přesunují směrem na západ. V období jarní rovnodennosti (20. nebo 21. března) Slunce vychází přímo na východě a zapadá přímo na západě. Poté se pozice slunečních východů posouvají dále na severovýchod, zatímco pozice západů na severozápad. Koncem června se však posouvání pozic východů a západů Slunce směrem na sever zastaví a pozice slunečních východů a západů se začnou posunovat opět nazpátek. Proto se den, kdy k tomuto obratu dojde, nazývá letním slunovratem.

Den letního slunovratu je zároveň nejdelší v roce a Slunce u nás kulminuje v největší úhlové výšce nad jižním obzorem (63,5 stupně). Datum letního slunovratu ovšem nepřipadá vždy na 21. červen, ale může se z několika astronomických a kalendářních důvodů měnit. Na 20. červen připadne letní slunovrat nejdříve v roce 2020.

Pro astronomy má ovšem období kolem letního slunovratu nepříjemnou vlastnost. Slunce se totiž v té době noří v noci jen nehluboko pod obzor, a tak se u nás úplně nesetmí. Proto v období od 31. 5. do 10. 7. nenastává ani tzv. astronomická noc, která je definována polohou Slunce níže jak 18 stupňů pod obzorem.

Astronomické léto
Dnes nastal letní slunovrat - pozice slunečních východů a západů se začnou posunovat opět nazpátek k jihu, foto: Pavel Gabzdyl