Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Další bouře nad Atlantikem, naše území zasáhne jen okrajem

Nad Atlantikem se včera utvořila další mohutná tlaková níže, kterou aktuálně doprovází vítr s nárazy i přes 150 km/h a vlny o výšce až 15 metrů. Na začátku týdne se zdálo, že by mohla výrazně ovlivnit i počasí ve střední Evropě, ale nakonec zůstane nad západní Evropou a počasí nad naším územím ovlivní jen okrajově. O víkendu se tak očekává silný vítr především na Britských ostrovech, kde hlavně v západních a severních oblastech přesáhne 100 km/h. Vítr o síle až 90 km/h se očekává v neděli také na severu Francie, v Beneluxu a na západě Německa. Při postupu dále na východ bude ovšem vítr slábnout a nad naším územím již bude slabší.

K nám po přední straně této mohutné níže nad Atlantikem pronikne velmi teplý vzduch. Zítra naměříme většinou 5 °C až 9 °C. Na obloze k tomu bude polojasno až oblačno. Srážky se nevyskytnou. V neděli se oteplí dokonce na 10 °C až 14 °C (nejtepleji bude na jihozápadě Čech), jen na Moravě teploty zůstanou kolem 9 °C. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti a na severu už se místy objeví slabý déšť. Hlavně ve vyšších polohách se rozfouká čerstvý vítr. V nižších polohách se očekávají nárazy kolem 50 km/h, od středních poloh potom od 50 do 70 km/h a na horách 80 až 100 km/h (nejsilnější nárazy se u nás vyskytnou v noci z neděle na pondělí na severních horách). V pondělí odpoledne bude vítr opět slábnout. Vítr již nebude zdaleka tak silný jako v pondělí, kdy na horách přesahoval i 150 km/h.

Velmi vysoké teploty nás čekají ještě v pondělí, kdy naměříme většinou 10 °C až 14 °C (na Moravě místy kolem 9 °C). Tak vysoké teploty se již budou blížit teplotním rekordům, které se pohybují kolem 15 °C. Během dne od severozápadu postupně přijde déšť na studené frontě. V úterý se po jejím přechodu ochladí na 4 °C až 8 °C. Teploty tak stále budou nadprůměrné. Příchod pravé zimy v příštím týdnu opět nehrozí.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Vítr
Maximální nárazy větru do nedělního večera - na západě Evropy bude opět velmi větrno, do střední Evropy ovšem tentokrát vichřice nedorazí.