Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Rekordní vedra v Austrálii, teploty překračují 45 °C

Zatímco v Česku nás čekají mrazivé dny a na jihu Kanady teploty klesají až k -30 °C, na jižní polokouli vrcholí léto. A v Austrálii je to letošní léto mimořádně horké. Už od loňského listopadu (tedy konce tamního jara) zažívají části této vzdálené země epizody extrémně teplého počasí, které láme teplotní rekordy. Na konci prosince teplota na jihozápadě Austrálie vystoupila na 49,3 °C. To byla téměř nejvyšší prosincová teplota, která kdy byla na Zemi neměřená. Poslední horká vlna vyvrcholila 18. a 19. ledna 2019, kdy teplota na stanici Noona v Novém Jižním Walesu v noci neklesla pod 35,9 °C! Tato hodnota představuje nové rekordně vysoké minimum, které kdy bylo v zemi naměřeno. A hlavní město Canberra zažilo poprvé v historii měření 4 dny v řadě s maximem alespoň 40 °C.

Víkend přinesl ochlazení a úlevu obyvatelům na jihovýchodě země, jenže ne na dlouho. Velkou část obyvatel Austrálie totiž čeká další vlna veder, a to už v nejbližších dnech. Nad centrální částí země setrvává velmi teplý vzduchu (teplota v hladině 850 hPa přesahuje 30 °C, obr. 1), ten se s postupem tlakové výše k východu dá do pohybu směrem k jihu (jsme na jižní polokouli, proto v tlakové výši proudí vzduch proti směru hodinových ručiček). Nejprve se horký vzduch projeví v centrální a jihozápadní části země. Vlna veder se bude přesouvat směrem k jihovýchodu, do oblastí Nového Jižního Walesu a státu Victoria, kde by měla vrcholit ve druhé polovině týdne. V hladině 850 hPa tam budou teploty o 8 až 14 °C vyšší, než odpovídá dlouhodobým průměrům pro tuto část roku. Pro maxima ve 2 metrech nad zemí to konkrétně představuje hodnoty často šplhající nad 40 °C, v nejteplejších oblastech mimo blízkost mořských břehů lze čekat nejvyšší denní teploty od 45 °C do 49 °C (obr. 1)!

Připomeňme, že dosud nejvyšší teplota změřená v Austrálii je z 2. ledna 1960, kdy ve městečku Oodnadatta v Jižní Austrálii naměřili 50,7 °C. Absolutní maximum v příštích dnech zřejmě překonáno nebude, nicméně očekávaný příliv horkého vzduchu z vnitrozemí země má potenciál k přepisování rekordů. Horké počasí doprovodí opět zvýšené nebezpečí vzniku požárů, které dokážou napáchat velké škody a bohužel, i zabít mnoho lidí (jednu z nejhorších epizod tohoto druhu zažila země v únoru 2009, kdy ohňům podlehlo 180 lidí). Konec nadcházející vlny veder očekávají modely kolem 25. ledna, kdy by se mělo v přílivu studeného vzduchu z mořských oblastí severně od Antarktidy citelně ochladit.

Tato už několikátá vlna veder dobře zapadá do sezónní předpovědi australských meteorologů, kteří počítali s nadprůměrně teplým létem 2018/2019. A je pravděpodobné, že taky únor přinese další intenzivní vlnu veder.

Vlny horkého počasí jsou v Austrálii stále častější v souvislosti se změnou klimatu a mají taky závažnější dopady, a to i na živočišnou říši. Například už zmíněná listopadová vlna veder zabila třetinu kaloňů zlatotýlých, kteří na kontinentu žijí. Zvířata nebyla schopná přežít při teplotě nad 42 stupňů Celsia.

Teploty
Obr. 1: Předpověď teploty vzduchu ve 2 m nad zemí na čtvrteční odpoledne podle modelu ICON - na řadě míst teploty překročí 45 °C, zdroj: Ventusky

Teploty
Obr. 2: Očekávaný 5denní průměr maximálních teplot ve 2 m nad zemí podle modelu GFS , zdroj: Climatereanalyzer.org