Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Cyklón Batsirai se žene na Madagaskar, může zde jít o jednu z pěti nejdražších přírodních katastrof

Sezóna tropických cyklón na jižní polokouli se pomalu blíží ke svému vrcholu. Aktuálně se nad teplými vodami jihozápadního Indického oceánu přesouvá směrem k Madagaskaru silná tropická cyklóna Batsirai (resp. cyklón, což je regionální označení tropických cyklón v Indickém oceánu). Batsirai, což v jazyce šona (kterým se hovoří v části Zimbabwe) znamená „pomoc“, v uplynulých dnech zasáhl ostrovy Mauritius a Reunion. Přinesl tam silný vítr, pobřežní oblasti zaplavilo vzduté moře a hlášeny jsou i intenzivní srážky (až přes 700 mm za 24 hodin na ostrově Reunion). Ostrovy zasáhl Batsirai jen svým okrajem. Plný úder ale čeká o víkendu Madagaskar, a to v oblasti asi 300 až 500 km jihovýchodně od hlavního města Antananarivo.

Batsirai
Předpověď dráhy postupu cyklónu Batsirai, zdroj: metoc.navy.mil

Aktuálně klesl tlak v centru cyklónu zhruba na 940 hPa a průměrná rychlost větru v blízkosti středu dosahuje 200 km/h, v nárazech je to téměř 260 km/h! V noci na zítřek se rychlost zřejmě ještě o 5 až 10 km/h zvýší. Těsně před úderem na ostrovní stát, ke kterému dojde zítra během odpoledne, začne Batsirai sice slábnout, stále ale půjde o velmi silnou a nebezpečnou tropickou cyklónu. Pobřežní oblasti budou bičovat vysoké vlny, hrozí i zaplavení níže položených míst (jen vlastní vzdutí moře způsobené cyklónem by mělo dosáhnou 0,5 až 1 metr). Nad pevninou Madagaskaru bude Batsirai začne rychle slábnout, postupně rychlosti větru klesnou pod 100 km/h a z cyklónu se stane tropická bouře.

Srážky
Množství srážek do pondělí (na východě Madagaskaru lokálně až kolem 500 mm), zdroj: ventusky.com

Největší riziko pro obyvatele země představují vydatné deště. Ve východních oblastech spadne 200 až 400 mm, lokálně až kolem 500 mm vody (na návětří tamních hor). Zejména v kopcovitém terénu lze čekat rozsáhlé a rychlé povodně, které můžou napáchat značné materiální škody. Riziko rychlých povodní zvyšuje i fakt, že země se potýká s výrazným úbytkem lesů. Za posledních 20 let ubyla téměř čtvrtina lesních porostů (!), významně právě ve východních oblastech země, kam Batsirai udeří. Odlesněné svahy hor ale znamenají rychlejší odtok vody, a tedy ničivější povodně. Podle Globálního systému varování před katastrofami a koordinačního systému (GDACS) hrozí značný humanitární dopad, který může zasáhnout přes 4 milióny lidí. Z hlediska škod pak může jít o jednu z pěti nejdražších přírodních katastrof na Madagaskaru.

Lesy
Úbytek lesů (růžově) na Madagaskaru za posledních 20 let, zdroj: globalforestwatch.org

Ostrov se přitom ještě nevzpamatoval z úderu tropické bouře Ana, která zasáhla částečně podobné oblasti přes dvěma týdny. Šlo sice jen o tropickou depresi, která ale přinesla vydatné deště vedoucí k povodním, jež se vyžádaly na 48 obětí (a dalších 18 v Mozambiku a 29 v Malawi). Srážky by přitom část Madagaskaru uvítala – jihozápad země totiž trápí dlouhodobé extrémní sucho (víc než 100leté), které vedlo k nedostatku potravy pro víc než milión a půl lidí. Jenže právě tuto oblast země zasáhne jen malá část srážek z cyklónu Batsirai a sucho tak zřejmě výrazněji nezmírní.

Jakmile Batsirai – už jako tropická bouře – opustí v pondělí Madagaskar, měla by se jeho dráha stočit k jihozápadu až jihu. Nad mořem zase zesílí, ale už by neměl zasáhnout obydlená území. V předchozích dnech přitom modely počítaly i s variantou západního postupu, což by znamenalo další úderu na pevninu, a to v jihovýchodním Mosambiku.

Srážky
Ochylka srážek na Madagaskaru v lednu 2022 oproti dlouhodobému průměru - na jihozápadě ostrova pršelo extrémně málo, na severovýchodě naopak výrazně nadprůměrně, zdroj: ventusky.com