Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Balkán zasype sníh, na horách napadne i přes 50 cm

Včera se do Evropy vrátila zima. U nás sníh napadl hlavně v oblasti Šumavy. Na návětrných straně hor napadlo i 20 cm sněhu a některé oblasti u Šumavy dokonce hlásí nejvyšší sněhovou pokrývku letošního roku. Další sníh u nás ovšem již nepřipadne a ve druhé polovině příštího týdne opět roztaje.

Vydatné sněžení v dalších dnech čeká naopak Balkán. Ve vyšších polohách zde do středy napadne od 10 do 20 cm sněhu, na návětrných stranách hor to může být i přes 50 cm. Slabá sněhová pokrývka se bude tvořit i v nížinách. Očekává se například na jihu Maďarska, severu Chorvatska či v Srbsku. Půjde zde o nejvyšší sněhovou pokrývku v letošním roce. V některých oblastech se sníh dokonce naposledy vyskytl v lednu roku 2019. Vydatné sněžení nad Balkán přinese tlaková níže, která se zde na začátku příštího týdne zformuje. Ve druhé polovině týdne ovšem sníh opět roztaje. Nad Balkánem se teploty opět dostanou nad 10 °C.

Sníh
Očekávaná nová sněhová pokrývka od dnešního do středečního rána nad Balkánem, ve fialově označených oblastech napadne i přes 50 cm sněhu, zdroj: Ventusky