Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V Beskydech a okolí stoupají rychle hladiny řek

Za posledních 24 hodin napršelo v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech většinou od 50 do 80 mm srážek. V oblasti Beskyd zasáhly vydatné srážky rozsáhlé oblasti mimo hory. Vydatně pršelo v celém Zlínském kraji. I v samotném Vsetíně (387 m n. m.) napršelo zatím 55 mm srážek. Právě v této oblasti se srážky nejvíce projevily na vzestupu hladin řek. Zasáhly totiž celá povodí. Vsetínská Bečva dokonce na stanici Jarcová u Vsetína hlásí 3. stupeň povodňové aktivity. Ten platí také na Senici v Ústí, kde voda zatopila tři domy. Z ranních 80 cm tam hladina řeky stoupla na 317 cm.

V oblasti aktuálně déšť slábne. V noci na zítřek a zítra by už mělo pršet hlavně v Beskydech a srážky už se nebudou soustředit na tak velké území jako v uplynulých hodinách. Znamená to, že i situace na vodních tocích se bude zítra během dne postupně uklidňovat a jejich hladiny začnou během dne většinou klesat, alespoň na horních úsecích. Dolní úseky můžou ještě zítra vlivem dotoku mírně ještě stoupat. Pouze u řek pramenících v oblasti Beskyd může přetrvávat ještě mírný vzestup nebo kolísání.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Ještě vydatnější deště v úvodu tohoto týdne zasáhly jižní Německo. V Alpách spadlo až 300 mm srážek. I pod Alpami ovšem na řadě míst srážkové úhrny přesáhly 100 mm. Pod vodou se ocitla část města Kassel v Hesensku, podobná situace panovala také ve Fuldě, uzavřena byla i dálnice A4 a A7 ve směru na Dortmund a také A44. Dnes již srážky ustaly a situace se začne zlepšovat.

Srážky
Srážky do dnešních 15:00 za 24 hodin - ve Zlínském kraji na velké části území spadlo kolem 50 mm i mimo horské polohy, což způsobilo výrazný vzestup hladin řek, zdroj: ČHMÚ

Počasí
Povodňové stavy dnes v 17:00 - hlavně ve Zlínském kraji se rozvodnily řeky, zdroj: ČHMÚ