Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Napadlo až půl metru sněhu

Počasí u nás začala včera ovlivňovat tlaková níže. Ta přinesla vydatné sněžení zejména do vyšších poloh na severu a severovýchodě Česka. Vydatné sněžení v kombinaci se silným větrem zavřelo desítky silnic. Nejhorší je situace na Svitavsku, Prostějovsku, Třebíčsku a Žďársku.

Až půl metru sněhu
Nejvíce nového sněhu napadlo v Krkonoších a Beskydech. Lysá hora hlásí téměř půl metru nového sněhu stejně jako na některá místa v Krkonoších. Nejvíce nového sněhu za 24 hodin napadlo na stanicích ČHMÚ ve Velkých Karlovicích (60 cm) a Huslenkách (55 cm). Měření nové sněhové pokrývky ovšem komplikuje silný vítr (nově napadlý sníh z hřebenů hor odfoukává pryč). Hustě sněžilo také na Vysočině (zde napadlo přes 10 cm sněhu) a na západě Čech (do 10 cm). Vydatné sněžení se místy objevilo i v nižších polohách na severovýchodě Moravy a Slezska (napadlo až kolem 20 cm).

Jih Moravy bez sněhu
Téměř žádný sníh nebo jen poprašek napadl na jihu Moravy. Dyjákovice nebo Břeclav hlásí jen poprašek sněhu. Podobně na tom jsou i některé oblasti v Polabí ve středních Čechách. Výrazné rozdíly v úhrnech srážek způsobuje silné proudění (vítr). Zatímco na návětrných stranách hor sněží hustě (sněžení je díky horské překážce zesíleno - výstupné proudy), na závětrných stranách jsou srážky jen slabé (sněžení je naopak zeslabeno - sestupné proudy).

Sněžení na východě bude pokračovat i dnes, ale postupně bude slábnout. Další sněžení na celém území se očekává v noci od severozápadu. V pátek se oteplí.

Srážky
Srážky na území ČR od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - čísla udávají srážky v mm v kapalném stavu (rozpuštěný sníh), sněhová pokrývka je tedy vyšší (1 mm odpovídá přibližně 1,5 cm sněhu, záleží ovšem na typu sněhu) Zdroj: ČHMÚ